Studentski Lider klub
StoryEditor

100 studenata zagrebačkog sveučilišta i Švedske posjetili tvornicu ROCKWOOL u Istri

14. Svibanj 2024.

U okviru projekta ROCKWOOL i studenti odnosno suradnje akademske zajednice i industrije, 90 studenata Građevinskog fakulteta i Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članova udruge eSTUDENT kao i 20 studenata iz Jönköping University iz Švedske bili su na edukativnom putovanju u tvornicu ROCKWOOL u Istri. Ovaj posjet označava doprinos u premošćivanju jaza između teorijskog znanja i praktične primjene.

Ovaj projekt ROCKWOOL provodi svake godine od 2011. godine, s izuzećem 2020. zbog poznati okolnosti epidemije.

Zašto je ova priča bitna?

Posjet tvornici ROCKWOOL primjer je važnosti povezivanja obrazovnog sustava s poslovnim operacijama u realnom sektoru koje donosi brojne benefite.

Praktično učenje: Studenti su imali priliku svjedočiti procesu proizvodnje izolacije od kamene vune, od sirovina do gotovih proizvoda. Ovo iskustvo iz prve ruke poboljšava njihovo razumijevanje inženjerskih principa i proizvodnih tehnika.

Uvid u industriju: Interakcija s profesionalcima u tvornici omogućila je studentima da steknu uvid u izazove s kojima se industrija suočava. Učili su između ostalih i o održivim praksama, kontroli kvalitete i ulozi inovacija u održavanju prednosti na tržištu.

Umrežavanje: Posjet je omogućio umrežavanje između studenata, djelatnika fakulteta i stručnjaka iz industrije a što svakako pruža potencijal suradnje na istraživanjima kao i budućih prilika za zapošljavanje.

Inspiracija: Gledanje uspješnog proizvodnog pogona na djelu nadahnjuje učenike da svoje znanje primijene u praksi. Potiče ih da razmišljaju izvan udžbenika i zamišljaju svoju ulogu u oblikovanju budućnosti inženjerstva i održivosti.

Za studente i profesore ovaj je posjet bio je više od pukog izleta. Bilo je to vrlo interesantno iskustvo koje im je proširilo horizonte jer su svjedočili razmjerima industrijskih operacija i njihovom utjecaju na gospodarstvo, graditeljstvo i društvo u cjelini.

Znatiželja je pokretačka snaga inovacije. Imali su mnogo pitanja tijekom susreta sa stručnjacima iz tvornice na koja su oni rado odgovarali.

- Suradnja naše udruge eSTUDENT s tvrtkom ROCKWOOL potvrđuje našu misiju povezivanja akademske zajednice i industrije. Ovakvi susreti imaju ključnu ulogu u stvaranju platformi za razmjenu znanja i praktičnih iskustava učenja. Zahvalni smo tvrtki ROCKWOOL što nas je ugostila i pružila mogućnost širenja sfera i networkinga što je zasigurno najbolji primjer dobre prakse rada sa studentima - rekao je Filip Begović, predsjednik udruge eSTUDENT.

- Zahvaljujem profesorima s Građevinskog fakulteta i FSB kao i vodstvu eSTUDENT na odličnoj suradnji. Svi mi imamo zajedničku viziju i kao nastavnici, studenti i lideri u industriji a to je stvoriti simbiotski odnos koji koristi svima uključenima. Povezivanjem teorija u učionici s aplikacijama u stvarnom svijetu osnažujemo sljedeću generaciju inženjera i inovatora - rekla je Anđelka Toto Ormuž, voditeljica korporativnih poslova, ROCKWOOL Adriatic

- ROCKWOOL je globalni lider u održivoj izolaciji od kamene vune. Upravo zbog naše predanosti ekološkoj odgovornosti, razvoju inovacija i doprinosu zelenijoj budućnosti, ovakvi susreti su nam izuzetno bitni jer ih vidimo kao inspiraciju i početak novih suradnja - istaknuo je Aleks Fonović, direktor tvornice kamene vune.

23. lipanj 2024 15:47