Studentski Lider klub
StoryEditor

Bodovi sa studentskog natjecanja Formula Student Alpe Adria idu ravno na svjetsku rang listu

22. Kolovoz 2022.
Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula Student Alpe Adria i predstavnik organizatora

Osim što je sam Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Grupe, podržao ovogodišnje natjecanje Formula Student Alpe Adria te najavio svoj dolazak na kartinšku stazu ST-Rauš u Novome Marofu, peto izdanje natjecanja dobiva sve više značaja za akademsku, ali i poslovnu zajednicu, budući da okuplja stotine mladih zaljubljenika u tehnologiju i brzinu, budućih inženjera.

Naime, kako ističe Tibor Kezelj, predsjednik udruge FSAA i predstavnik organizatora, natjecanje koje će se održati od 23. do 28. kolovoza okupit će pedeset timova studenata s tri kontinenta. Po prvi put je uvršteno u službeni događaj Formula Student što je, priznaje Kezelj, bio dugotrajan i kompleksan proces s brojnim zahtjevima i normama.

image

Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula Student Alpe Adria i predstavnik organizatora

– Status službenog Formula Student natjecanja osigurava nam da bodovi koji se ostvaruju na našem natjecanju idu direktno na svjetsku rang listu, a samim time je i interes timova za natjecanje znatno veći. Ove smo godine popunili događaj za manje od dvije minute i imali trostruko više prijava od slobodnih mjesta na događaju. Možete to usporediti s utrkama Formule 1, svakom je timu zadatak ići na što više natjecanja da bi na kraju godine bili što više na ljestvici – kaže Kezelj.

Praksa je do sada pokazala da svaki peti student nakon Formula Student natjecanja karijeru započne u autoindustriji, a velik dio njih svoju karijeru odluči započeti upravo u Rimcu.

– Bitno je za napomenuti da je cilj edukacija i praksa studentima koji se ovim projektom bave. Stoga puno studenta odlazi putem automobilske industrije, ali isto tako vrlo veliki broj odlazi i u ostale industrije, pogotovo one koje imaju fokus na razvoj – kaže organizator.

Ove godine i hibridni bolidi

– Znanja i praktična iskustva stečena u Formuli Student prednost su koju mladi inženjeri koji nam se pridruže nakon školovanja odmah potom primjenjuju na projektima unutar Rimac Grupe. U Grupi danas imamo mnogo alumna inženjera koji su tijekom svojih studentskih dana bili uključeni u natjecanja Formula Student, a danas su kao inženjeri u Rimac Grupi i dalje aktivni u 'Formuli Student' kao suci ili mentori studentskim timovima – rekao je Rimac, čija je Rimac Grupa ovogodišnji glavni sponzor.

Svoje će inženjersko znanje i vještine studenti pokazati u disciplinama dizajna, ekonomičnosti izrade vozila i poslovnog plana, ali i ubrzanja, osmice, sprint-utrke te utrke izdržljivosti. Imat će priliku i povezati se s inženjerima iz Formule 1 i automobilske industrije koji će na natjecanju biti u ulogama sudaca.

Za razliku od prošlih godina gdje su se na stazi mogli vidjeti bolidi s električnim i motornim pogonom, ove godine bit će i onih hibridnih. Sudionicima je također olakšan proces registracije, predaje dokumenata i suđenja.

Prednost naspram ostalih kolega

image

Miroslav Kolenc, voditelj Riteh Racing Teama

Student Miroslav Kolenc, voditelj Riteh Racing Teama iz Rijeke, kaže da su pripreme za ovo natjecanje kod njih već odavno započele.

– U fazi smo intenzivnog testiranja kako bismo poboljšali sve što možemo i otklonili sve slabe točke na automobilu, jer samo pouzdan auto je konkurentan auto. Naš rad je popraćen na našim društvenim mrežama kako bismo držali naše sponzore i partnere u koraku s događanjima unutar garaže. Mnogo smo naučili radom na bolidu, a odlazak na natjecanje je samo bonus – kaže Kolenc te dodaje da će im svaki savjet i komentar sudaca, stručnjaka u svojim područjima, ubrzati njihov napredak.

Kada razmišlja o budućoj karijeri, Edi Martinez, član FSB Racing Teama iz Zagreba, posebno je zainteresiran za sustav ovjesa koji trenutno razvija sa svojim timom. Dogovaraju se oko natjecanja u inženjerskom dizajnu, gdje će on braniti ovjes.

image

Edi Martinez, član FSB Racing Teama

– Očekujem da ću dobiti puno povratnih informacija od sudaca tokom natjecanja o sustavu kojega sam razvijao, proizvodio i sklapao kako bih bio čim stručniji u području koje je meni najzanimljivije. Kako će nas suditi stručnjaci iz autoindustrije, imat ću priliku sakupiti vrijedno znanje, a time već imam puno više predznanja i iskustva nego većina mojih kolega – zaključuje student.

25. travanj 2024 23:11