Studentski Lider klub
StoryEditor

FOI lansirao aplikaciju za povezivanje studenata i poslodavaca

14. Svibanj 2022.
Katarina Pažur Aničić
U razvoju aplikacije uz Centar za podršku studentima i razvoj karijera sudjelovao je Northwest Agency, varaždinska tvrtka koju su osnovali FOI-jevi alumni Vladimir i Andrijana Mrkela

Primijetivši s godinama sve veći interes studenata i poslodavaca za suradnju, Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) odlučio je razviti aplikaciju koja bi im pomogla upravljati svim aktivnostima, a ponajviše olakšati povezivanje studenata i poslodavaca.

Tako se rodio CPSRK APP, aplikacija s pomoću koje se studenti predstavljaju budućim poslodavcima i prijavljuju na razne aktivnosti, a sedamdeset partnerskih tvrtki ima izravan pristup studentima, ali isključivo u sklopu aktivnosti koje provode.

– S obzirom da je FOI ipak pretežito informatički fakultet, razvoj aplikacije koja bi nam pomogla u radu bio je prirodan slijed aktivnosti. Međutim, važno je istaknuti da se radi o kompleksnom projektu jer se i sama ideja razvijala nekoliko godina i čekali smo pravu priliku – ističe voditeljica Centra Katarina Pažur Aničić te objašnjava da su im partnerske tvrtke iz IT-a, bankarskog i proizvodnog sektora te agencija.

– Od početka rada Centra trudimo se ostvariti partnerski odnos s poslodavcima organizirajući stručnu praksu, posjete poduzećima, organizaciju predavanja, a u posljednje vrijeme i uključujemo poslodavce u redovitu nastavu inovativnim metodama učenja i poučavanja poput work-based learninga i problem-based learninga – dodaje voditeljica.

Primjer drugim fakultetima

Uz aplikaciju studenti mogu i pratiti statističke podatke i usporedbe s drugim studentima, pratiti poslodavce te komunicirati s Centrom.

– Nedavno smo organizirali studijsko putovanje za naše studente na partnersku u Francusku te su se studenti mogli prijaviti jednim klikom, uz kratku motivaciju. Uvid u profil svakog studenta u aplikaciji pružio je dovoljno informacija za odabir studenata, bez potrebe za slanjem njihovih životopisa ili dokaza o sudjelovanju u aktivnostima. Ukratko, razvojem ove aplikacije smanjili smo administrativne procese i papirologiju te omogućili direktno povezivanje studenata i poslodavaca – pojašnjava Pažur Aničić.

Aplikacijom se već koristi tisuću FOI-jevih studenata, a neki od njih bili su uključeni i u njezin razvoj. Za istraživanje potreba korisnika, dizajn prototipa i front-end aplikacije bila je zadužena varaždinska tvrtka Northwest Agency, koju su osnovali bivši FOI-jevi studenti Vladimir i Andrijana Mrkela, a back-end obavlja Centar.

–Ovo je jedan lijepi primjer suradnje jer Vladimir (izvršni direktor) i Andrijana Mrkela (vodeća UI/UX dizajnerica) imaju perspektivu studenata FOI-ja, ali također i perspektivu alumnija te poslodavaca. Stoga su puno doprinijeli u razradi cijele ideje kroz sugestije iz prve ruke – objašnjava voditeljica FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera, jednog od prvih takvih u Hrvatskoj.

– Danas našu ekspertizu i iskustvo koristimo kako bi se implementirao sličan sustav i na druge fakultete – kaže Pažur Aničić.

image

Početni zaslon za studente

image

Profil poslodavca

image

Statistika za studente

18. travanj 2024 22:01