Studentski Lider klub
StoryEditor

Objavljeni rezultati edukativne kampanje Biraj Zeleno kompanije Nestlé u Hrvatskoj

04. Studeni 2022.
Nestlé tim i Biraj Zeleno ambasadori

Kampanja ‘Biraj Zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane‘ pokazala je kako pripremiti ukusna, kreativna i cjenovno prihvatljiva jela te potaknula građane na dijeljenje savjeta za smanjenje otpada i ostataka od hrane. Završnica edukativne kampanje obilježena je u studentskoj menzi Odeon gdje su predstavnici kompanije Nestlé i ambasadori kampanje podijelili studentima čak 1500 besplatnih zero waste obroka.

Usporedbe radi, da su ostaci hrane koji su utrošeni u pripremu studentskih obroka postali otpad, njihova emisija stakleničkih plinova bila ekvivalentna dovoljnoj količini struje za jedno kućanstvo za gotovo 16 dana.

Cilj je da inicijativa Biraj Zeleno ostane dugoročno društveno-odgovoran projekt Nestléa u koji će se svake godine uključivati sve više dionika, od pojedinaca do privatnog sektora i donositelja odluka, ali i građana koji će svojim pozitivnim primjerom utjecati na smanjenje otpada od hrane.

– Iako je prvenstveno bila namijenjena milenijalcima i generaciji Z, kampanja Biraj Zeleno pokazala je da svi mi možemo puno toga naučiti kad je u pitanju smanjenje otpada od hrane. Bacajući neke od najskupljih namirnica, hrvatska kućanstva godišnje stvaraju više od 216.000 tona otpada od hrane i znatno utječu na emisiju stakleničkih plinova. Za Nestlé manje otpada znači više ljubavi, stoga kampanjama poput ove želimo aktivno sudjelovati u promicanju solidarnosti, održivosti i zelenih izbora. Ne postoji planet B, stoga je naš plan postaviti mjerila u održivosti u svakom segmentu poslovanja – izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

image

Laurentiu - Florin Dimitriu sa studentima

Osim što prevencija otpada od hrane doprinosi zaštiti okoliša, ona čuva i kućne budžete. Na tom tragu osmišljeni su i Biraj Zeleno recepti.

– Jela koja smo skuhali prema zero food waste principima bila su juha od krumpira i mrkve, arancini od piletine i vege lazanje. Načinom pripreme i maksimalnim iskorištavanjem viška od 92,5 kilograma mesa i povrća za nove obroke, smanjili smo otpad od hrane, a time i utjecaj na onečišćenje okoliša. Prema reakcijama i broju okupljenih studenata, čini se da su pozitivno iznenađeni našom kulinarskom aktivacijom u njima omiljenoj menzi. Dobra vijest je da sve ovo što su danas kušali mogu jednostavno pripremiti i kod kuće – kazao je chef Mate Janković, koji je i osmislio recepte.

image

Chef Mate Janković

29. rujan 2023 00:24