Tehno
StoryEditor

Dijeljenje lozinki Netflix računa u Velikoj Britaniji protuzakonito, od sljedeće godine dodatno naplaćivanje ‘podračuna‘

24. Prosinac 2022.

Dijeljenje lozinki za online streaming servise kao što je Netflix u Velikoj Britaniji je protuzakonito, barem tako tvrdi britanski Ured za intelektualno vlasništvo (IPO), govoreći da ovakva praksa krši zakon o autorskim pravima

Dijeljenje lozinki streaming platformi među različitim kućanstvima globalni je fenomen, unatoč činjenici da je to uglavnom protivno pravilima platformi. Netflix naime nikada nije naznačio da će poduzeti bilo kakve pravne radnje protiv osoba koje dijele svoje korisničke račune, iako je bilo naznaka da bi mogli onemogućiti pristupanje korisničkom računu ukoliko je isti prijavljen na nekoj drugoj lokaciji. Ovaj pristup, za sada, nije zaživio.  

Britanski se IPO pak žestoko protivi dijeljenju lozinki koje smatraju kaznenim djelom, ali i društvenim problemom. 

‒ Postoji niz odredbi u kaznenom i građanskom pravu koje se mogu primijeniti u slučaju dijeljenja lozinke gdje je namjera omogućiti korisniku pristup djelima zaštićenim autorskim pravima bez plaćanja ‒ objavio je u priopćenju IPO navodeći da ove odredbe mogu uključivati kršenje ugovornih uvjeta, prijevaru ili sekundarno kršenje autorskih prava, ovisno o okolnostima.

‒ Kada su ove odredbe predviđene građanskim zakonom, na pružatelju usluga je da poduzme radnje sudskim putem ako je potrebno ‒ navode. Ipak, niti jedan servis nije zainteresiran za sudske postupke. 

Naplaćivanje podračuna

Trenutno najpopularnija streaming platforma, Netflix, želi pak ‘olakšati‘ ljudima koji ‘posuđuju‘ tuđe račune da postave svoje, odnosno da prenesu svoj profil na novi račun, ali i da kreiraju ‘podračune‘ kako bi glavni ugovaratelj usluga dodatno plaćao za obitelj i prijatelje. S ovakvim bi se pristupom trebalo krenuti od početka nove godine. 

Netflix je ove godine uveo i oglase na svoju platformu, a razbijanjem lanca dijeljenja računa, odnosno dodatno naplaćivanje takozvanih ‘podračuna‘ generiralo bi im značajne dodatne prihode, ali i povećalo broj korisnika. 

Streaming platforma već je pokrenula ovaj model u pojedinim državama pa sada stanovnici Argentine, Dominikanske Republike i Salvadora plaćaju dodatnih 2,99 dolara mjesečno za dodavanje profila, a za ostatak svijeta ovakav model kreće od sljedeće godine, iako još nije sigurno hoće li i druge države plaćati po istoj cijeni.

Pokušaji su to popularne platforme da popravi vlastitu financijsku situaciju, nakon što je u posljednjoj godini izgubila velik broj pretplatnika, i zbog nešto niže kvalitete i izbora sadržaja, ali i zbog sve veće konkurencije platformi Disney+, HBO MAX i Amazona. 

26. travanj 2024 00:49