Tehno
StoryEditor

Elektronički metauređaj za brz ulazak u druge dimenzije

26. Veljača 2023.

Neće čovječanstvo moći dublje zakoračiti u virtualnu stvarnosti, uživati u autonomnim vozilima i pametnim domovima s elektroničkim uređajima i komunikacijskim mrežama današnjice, ali rješenje se nazire: razvijaju se novi ultrabrzi uređaji za 6G i još naprednije mreže.

Istraživački tim u Švicarskoj, čini se, na dobrom je putu da se prevlada tzv. terahercni jaz. Analitičari tim pojmom opisuju problem da se komunikacijski sustavi trenutačno mogu koristiti signalima brzinama do nekoliko desetaka gigaherca, a za buduće 6G komunikacije trebat će im signali brži od teraherca. Pri takvim brzinama današnji uređaji, poput tranzistora, ne mogu funkcionirati.

Tvrtke poput Applea, Ericssona i Huaweija naveliko rade na razvoju novih poluvodičkih materijala kako bi tranzistore učinili učinkovitijima za 6G mreže. Kao alternativu tranzistorima i diodama iranski istraživač Mohammad Samizahed Nikoo i njegov tim u švicarskom centru École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) razvili su novu vrstu uređaja sposobnu prenositi mnogo veće brzine. Svoj su koncept nazvali elektronički metauređaj i u časopisu Nature prikazali kako pokazuje ‘izvanredna elektronička svojstva‘. Upotrebljava ‘potpuno drugačiju vrstu prekidača, s različitim principom rada i mehanizmom‘ od tranzistora. Metauređaj se ne oslanja na kretanje elektrona, nego elektromagnetske interakcije.

Tim u Švicarskoj uspio je, navode, prenijeti podatke na frekvencijama od teraherca do 100 gigabita u sekundi, što je već 10 puta brže od 5G i 100 puta brže od 4G mreže.

25. travanj 2024 03:06