Tehno
StoryEditor

Elon Musk u nevolji, ipak će morati preuzeti Twitter?

28. Rujan 2022.

Posljednja dva mjeseca Elon Musk, glavni izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, proveo je pokušavajući se izvući iz svog sporazuma o kupnji Twittera. Otkako je krajem travnja ove godine odlučio preuzeti tu društvenu mrežu, a potom u srpnju odustao od te ideje zbog prevelikog broja lažnih korisničkih profila, najbogatiji čovjek na svijetu nastoji se izvući iz cijele situacije.

Twitter je, naime, u srpnju tužio Muska kako bi iznudio akviziciju, a Musk se trenutno priprema za početak suđenja koje je zakazano za listopad. Kako za Business Insider ističe Robert Miller, pravni stručnjak za spajanja i preuzimanja, Musk će biti prisiljen kupiti Twitter za 44 milijarde dolara, koju je prvotno pristao platiti. Miller, koji ima bogato iskustvo u spajanjima i akvizicijama na sudu u Delwareu gdje je Twitter i tužio Muska, kaže da bi vrlo vjerojatno mogao izgubiti slučaj zbog svojih 'slabih' argumenata protiv Twittera.

– Mislim da Musk gubi, a ako izgubi, stvarno sam siguran da će mu biti naloženo da sklopi posao – rekao je Miller.

Prijeti mu i zatvor?

Musk je Twitteru najviše zamjerio što je iznosio lažne informacije o broju aktivnih korisnika, odnosno što imaju veći broj lažnih računa nego što su tvrdili. Također je tvrdio da Twitter krši zakone o privatnosti podataka te da nema intelektualnog vlasništva nad svojim alatima. Uz to, rekao je i da je Twitter prekršio zakon o vrijednosnim papirima u Teksasu, gdje Musk povremeno živi.

Međutim, Miller ističe da Musk ne samo da mora dokazati da su te optužbe istinite, već mora dokazati i da one imaju 'negativan materijalni učinak', što u pravnom smislu znači utjecaj na poslovanje i vrijednost tvrtke. Miller zato daje Musku manje od 10 posto šanse da dobije slučaj i oslobodi se preuzimanja.

Kada preuzimatelj odbija sklopiti ugovor o spajanju i na taj način ga krši, dobro utvrđeni zakon Delawarea nalaže da se spajanje ipak mora zaključiti, objasnio je Miller. Detaljno je opisao ovlasti koje sud ima kako bi osigurao da Musk ispoštuje svaku presudu, koje uključuju i preuzimanje njegovih dionica Tesle pa čak i mogućnost zatvora.

Naknada od milijardu dolara

U pokušaju da raskinu ugovor o kupnji Twittera, The Verge navodi da su Muskovi odvjetnici prije dva tjedna poslali tri pisma Twitteru. Kao razlog za raskidanje ugovora naveli su Twitterovu višemilijunsku otpremninu zviždaču i bivšem šefu sigurnosti Peiteru Zatku, koja krši njihov ugovor o spajanju. Nekoliko dana kasnije, stigao je odgovor iz Twittera da je njihov argument 'nevažeći', kao i da Twitter nije prekršio svoju stranu dogovora, pa ne može niti Musk.

Musk se može žaliti na presudu i vjerojatno hoće, ali unatoč naporima da ipak otkaže akviziciju, Miller ističe da će gotovo sigurno biti prisiljen kupiti Twitter i postati novi vlasnik te mreže već ove godine.

– Moj zaključak jest da je Elon u nevolji – rekao je Miller, dodajući da bi Musk imao bolje šanse 'otići na Mars i pokušati to učiniti prema marsovskim zakonima' nego prema teksaškim.

Bloomberg piše da će ga cijela situacija koštati dodatne milijune i milijune bogatstva, ali dodaju i da bi, u slučaju da ne bude prisiljen kupiti Twitter i platiti za njega 44 milijarde dolara, morati platiti naknadu od 'samo' milijardu dolara za prekid ugovora o preuzimanju. Također, postoji šansa da Musk i Twitter na kraju sklope nekakav zajednički dogovor.

19. travanj 2024 10:43