Tehno
StoryEditor

Google i Renault zajedno proizvode softverski definirano vozilo

11. Studeni 2022.

Među ostalim, rad vozila će biti poboljšan kroz unaprijeđenu dijagnostiku u stvarnom vremenu, pa će ‘javljati‘ kad je potrebno održavanje ili pak samostalno riješiti problem

Francuski proizvođač automobila Renault i tehnološki div Google, udružili su snage 2018. na kreiranju ‘cloud computing‘ infrastrukture, a sada su odlučili proširiti to partnerstvo i zajedno razviti ‘softverski definirano vozilo‘ (SDV). Taj je projekt usklađen s planom o digitalnoj transformaciji Renaulta, a, kako prenosi HypeBeast, vjerojatno je da će Renault, za početak, nadograditi softverski sustav svog voznog parka naprednijom, personaliziranom AI tehnologijom.

Renault trenutačno koristi operativni sustav Android, a s ovim proširenjem partnerstva u većoj se mjeri planira oslanjati na Google i njegov razvojni tim. Kako je u priopćenju za medije iznio Luca de Moro, partnerstvo će ubrzati ‘sveobuhvatnu digitalnu transformaciju kompanije, od dizajna automobila do njegove proizvodnje što će, na koncu, donijeti dodanu vrijednosti kupcima‘.

Poboljšano iskustvo

Glavni izvršni direktor Googlea, Sundhar Pichai, kazao je da je tijekom dosadašnje suradnja poboljšana udobnost i sigurnost vožnje, a ovo jače partnerstvo ubrzat će digitalnu transformaciju brenda spajanjem Googleove stručnosti u sferi cloud computinga i umjetne inteligencije kako bi kupcima sa sve većim očekivanjima pružili sigurno i visoko-personalizirano iskustvo.

Dvije kompanije još nisu odredile datume kada će kupci doista moći vidjeti ‘softverski definirana vozila‘ u akciji, ali su poznate neke od njihovih performansi. Tako je, primjerice, izgledno da će rad vozila biti poboljšan kroz unaprijeđenu dijagnostiku u stvarnom vremenu – automobil će javiti vozaču kad mu je potrebno održavanje ili pak samostalno riješiti problem.

Također, vozila će zahvaljujući prikupljenim podacima, moći sugerirati model osiguranja, ali i kreirati personalizirano iskustvo vožnje temeljem podataka o ponašanju vozača, često posjećenim odredištima ili lokacijama za punjenje vozila.

19. travanj 2024 20:34