Tehno
StoryEditor

Hrvoje Ćosić (Aircash): Tehnologija se mijenja, a mi moramo biti brzi i držati korak s njom

19. Svibanj 2023.
Hrvoje Ćosić, Aircashfoto Lider Media

Kako je započeo svoj karijerni put, kako osnovao tvrtku te kako se snalazi na poziciji izvršnog direktora Aircasha ovoga je tjedna studentima to ispričao Hrvoje Ćosić, na 16. Job Fair sajmu poslova u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Danas je lakše baviti se ICT-om nego što je to bilo prije. Kada sam ja kretao bilo je tek nekoliko tehnoloških kompanija – objasnio je Ćosić podsjećajući da danas svatko u svom džepu ima računalo, dok prije to nije tako bilo.

Osim o putu od FER-a, preko MBA-a i banaka, do Aircasha, Ćosić je govorio o uslugama koje ovaj digitalni novčanik nudi uključujući kupnju e-vinjeta, karata za utakmice, ali i kupnju karata za trajekte koju planiraju uvesti i u druge europske države.

– Aircash obilježava Europu, a nastavit ćemo to činiti i dalje – poručio je izvršni direktor Aircasha dodajući i da je Hrvatska dobro tržište gdje su ljudi zainteresirani za tehnologiju te traže nešto novo, a inovacije odlično prihvaćaju.

– Tehnologija se mijenja i to se nas ne pita nego je jednostavno takva situacija. Mi tu moramo biti brzi i držati korak s njom – rekao je okupljenim studentima ovogodišnjeg Job Faira.

‘Bit će zanimljivo‘

Ćosić je kratko prokomentirao i trenutnu situaciju s kamatnim stopama, ali i sve dublji ulazak tehnološkog diva Applea u razvoj financijskih tehnologija. Kako je rekao, dizanje kamatnih stopa najviše šteti fintechima koji se bave kreditiranjem jer su njima ulazne kamatne stope veće i onda oni moraju davati više kamatne stope pa samim time gube klijente. Tu probleme ima Klarna koja je, kako tvrdi,  ‘dosta pala i po broju zaposlenika, vrijednosti i slično‘.

– Trenutna situacija u svijetu itekako utječe na fintech i općenito na tehnološki sektor jer više nema toliko investicija, no vidjet ćemo što će biti dalje – poručio je.

Ulazak Applea u fintech sektor ga, kaže, nije iznenadio s obzirom na veliku bazu korisnika koju ova tehnološka tvrtka ima

– Jako puno korisnika koristi njihov i hardver i softver, imaju infrastrukturu da im ovo prirodno bude sljedeći korak i da prodaju ove usluge i to rade godinama, i u glazbi, filmovima, zabavi, pa i u financijama – objasnio je naglašavajući da će u svakom slučaju biti zanimljivo gledati što će biti dalje pogotovo zbog strožih pravila Europske unije kojih će se ovaj tehnološki div morati pridržavati.

Aircash je samo jedno od 151 poduzeća koji su ove godine svoje mjesto našli na Job Fairu koji je postao prevelik za prostorije FER-a pa se tako prvi puta održao na Zagrebačkom Velesajmu, a iz godine u godinu okuplja iznimno velik broj studenata zainteresiranih za tehnologiju koji na popularnom sajmu poslova imaju priliku povezati se s potencijalnim poslodavcima.

23. travanj 2024 15:59