Tehno
StoryEditor

HT u prvoj polovici 2023. ostvario rast prihoda od 6,2 posto

27. Srpanj 2023.
Kostas Nebis

Hrvatski Telekom je u prvoj polovici 2023. godine temeljem pozitivnog razvoja poslovanja zabilježio rast prihoda od 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je rezultat rasta prihoda u segmentu poslovnih i privatnih korisnika.

Kako navode u priopćenju, unatoč dvoznamenkastim inflacijskim pritiscima na troškovnu bazu, zahvaljujući nastavku transformacije operativnog modela i inicijativama povećanja učinkovitosti rast operativnih troškova zadržan je na 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a što je zajedno sa snažnim poslovnim zamahom doprinijelo 1,8 posto rastom prilagođene EBITDA AL u istom razdoblju.

Neto dobit od 53,3 milijuna eura približna je pred-pandemijskoj razini, a najvećim dijelom je podržana neoperativnim stavkama i rezultatima Crne Gore.

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su 233,1 milijuna eura (+126,4 posto YoY), što predstavlja najveća ulaganja na tržištu i odražava HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast.

Dodatnim ulaganjima u razvoj infrastrukture diljem Hrvatske, HT je učvrstio status vodeće mreže.

Osiguravajući najveći udio spektra na aukciji za postojeće frekvencije, u kombinaciji s najvećim udjelom u 5G spektru osvojenim prije dvije godine, HT je osigurao da korisnici uživaju u najboljem iskustvu mobilne mreže i u narednim godinama. Istodobno, već petu godinu zaredom HT je osvojio nagradu Ookla Speedtest za najbolju i najbržu mobilnu mrežu, postigavši najbolji ikad zabilježeni rezultat u Hrvatskoj.

Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine, HT je nastavio širiti svoju optičku mrežu (FTTH), jedinu iskonsku gigabitnu tehnologiju, povećavajući najveću FTTH mrežu u Hrvatskoj za dodatnih 19 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a što približava ostvarivanju njihove ambicije pokrivanja više od milijun kućanstava optikom, temeljem ulaganja u digitalizaciju diljem Hrvatske, u urbanim i ruralnim područjima.

HT je nastavio sustavno ulagati u zaposlenike, što je rezultiralo najvišim razinama angažiranosti i zadovoljstva zaposlenika, a što se također odrazilo i u najvećem ikad zadovoljstvu korisnika.

Pokrenuto preuzimanje nazad tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje od ENTS

Hrvatski Telekom odlučio je preuzeti nazad tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje HT mreže od Ericsson Nikola Tesla Servisi (ENTS) koja je od rujna 2014. godine bila izdvojena u navedenu kompaniju te je obavljala poslove za Hrvatski Telekom u domeni pružanja usluga izgradnje i održavanja elektroničke komunikacijske infrastrukture.

HT će time imati sve strateške poslovne segmente unutar kompanije. Ova promjena prati industrijske trendove i dodatno će ubrzati transformaciju operativnog modela HT-a, poboljšati poslovnu fleksibilnost i stvoriti preduvjete za daljnji razvoj fiksne i mobilne mreže, istodobno pružajući još bolju i bržu uslugu korisnicima.

Desetogodišnji ugovor o isporuci električne energije iz obnovljivih izvora

Hrvatski Telekom i Liburana, 100 posto u vlasništvu Professio Energia, zaključili su virtualni korporativni ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement - vPPA), što predstavlja važnu prekretnicu u energetskoj strategiji HT-a te potvrđuje posvećenost HT-a odgovornom i proaktivnom upravljanju na putu prema održivoj budućnosti. Električnu energiju iz obnovljivih izvora, u količini od 50 GWh godišnje proizvodit će vjetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac.

Prvi korporativni vPPA u Hrvatskoj predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan korak u podmirenju značajnog dijela godišnje potrebe HT-a za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a istodobno izravno doprinosi i ostvarenju ambicioznih ESG ciljeva.

Privlačan program povrata kapitala za dioničare

HT-ova strategija za raspoređivanje kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i našu namjeru da vratimo vrijednost dioničarima.

Na Glavnoj skupštini 10. svibnja 2023. godine, Uprava i Nadzorni odbor su potvrdili zajednički prijedlog za raspodjelu neto dobiti za 2022. godinu. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

U prvoj polovici 2023. godine Hrvatski Telekom je na Zagrebačkoj burzi u okviru važećeg Programa otkupa dionica otkupio dodatnih 216.286 dionica Društva te je u izvještajnom razdoblju za stjecanje dionica Društva isplatio ekvivalentnu vrijednost od 5,4 milijuna eura.

Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

Neizmijenjeni izgledi za 2023.

U 2023. godini cilj je nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu (kad se izuzmu ulaganja u spektar). Izgledi za regionalno širenje ostaju nepromijenjeni dok HT nastavlja pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo polugodište 2023. godine, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

- U prvih šest mjeseci 2023. godine nastavili smo s dobrim poslovnim rezultatima i u segmentu  privatnih i poslovnih korisnika, te s rastom prihoda i EBITDA-e čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove. Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja koja su ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značaja za napredak zemlje. S najvećim ulaganjima u industriji, Hrvatski Telekom je ojačao temelje za budući održivi rast, te potvrdio status vodeće fiksne i mobilne mreže. Dodatno poboljšanje kvalitete naše mreže i povećanje pokrivenosti gigabitnom 5G mrežom rezultiralo je osvajanjem Ookla nagrada za najbolju i najbržu mobilnu mrežu petu godinu zaredom. Nastavkom izgradnje najveće optičke mreže u gradovima i ruralnim područjima kućanstva i tvrtke diljem Hrvatske uvodimo u gigabitnu eru, te ostajemo predani planovima da pokrijemo više od milijun hrvatskih kućanstava optikom. Transformacijska snaga digitalizacije omogućava ekonomski rast i društveni razvoj, a s mrežama koje gradimo i koje su kralježnica digitalizacije, nastavljamo stvarati prilike za napredak Hrvatske.

25. rujan 2023 02:59