Tehno
StoryEditor

Korisne aplikacije: provjerite kvalitetu hrane ili kozmetičkih proizvoda i ne zaboravite na lijekove

23. Kolovoz 2022.

Sve je više 'pametnih' aplikacija koje na ovaj ili onaj način olakšavaju svakodnevne živote. Ključ takvih aplikacija su baze podataka koje omogućuju takvim aplikacijama da budu pametnije od ostalih. Danas uz pomoć takvih aplikacija moguće je provjeriti koja je hrana nutritivna, koje sastojke u sebi sadrži i slično. Također, mnoštvo je aplikacija koje vam mogu reći puno i o okolišu u kojem se nalazite. Tako danas možete provjeriti kakav je zrak u određenom gradu, a možete i snimiti fotografiju neke nepoznate biljke, a aplikacija će vam otkriti o kojoj se biljci radi. Tu su i korisne aplikacije za provjeru kozmetičkih proizvoda koje su izrazito korištene, sudeći prem podacima iz App storeova, a ne treba izostaviti i one koje vas podsjećaju da popijete svoje lijekove.

Jedna takva je domaća aplikacija Take Care koja pomaže da se terapija koju je propisao liječnik uzme na vrijeme. Također, pruža mogućnost da sami upisujete različita mjerenja popt krvnog tlaka, šećera, mase i slično, kako bi mogli pratiti kretanja tih vrijednosti i prepoznati problem na vrijeme. Također, taj popis unesenih podata mogao bi dobro doći i vašem liječniku ako ste revni pri upisivanju i mjerenju. Nakon što korisnik otvori račun, tj. profil, potrebno je unijeti lijekove koje koriste kao ido terapije. Lijekovi se mogu unositi skeniranjem barkoda ako je riječ o Plivinim lijekovima, dok se ostali moraju upisivati ručno.

Danas je mnogima bitna i kvaliteta zraka iako, realno, na nju baš i ne možemo samostalno utjecati. Ipak, ako želite provjeriti kakav je zrak u vašem ili nekom drugom gradu tu je popularna aplikacija Air Visual. Pomoću ove aplikacije moguće je saznati kakva je kvaliteta zraka u više od deset tisuća gradova u više od 80 država u svijetu. Uz to, aplikacija nudi i prikaz povijesnih prognostičarskih podataka kao i buduće kretanje kvalitete zraka.  Također, aplikacija nudi preporuke, recimo, onima koji boluju  od astme ili sličnih respiratornih problema da smanje izloženost zagađenju. Podaci se prikupljaju s brojnih uređaja, a svatko tko ga ima može se pridružiti ovom sustavu te tako pomoći svima onima kojima loša kvaliteta zraka uzrokuje čitav niz problema.

Za one koji vole i kupuje kozmetičke proizvode tu je aplikacija INCI Beauty s bazom podataka od 400.000 kozmetičkih proizvoda. Radi se o neovisnoj francuskoj aplikaciji, gdje je posebno naglašeno ovo 'nezavisno' jer ne dopušta kozmetičkim brendovima i industriji da utječe na ocjene koje predlaže aplikacija. Aplikacija sadrži bazu podataka od 400.000 proizvoda i 15.000 dokumentiranih kozmetičkih sastojaka a blisko surađuju i s Kemijskom školom Clermont-Ferrand Sigma. Aplikacija omogućuje analizu sastava kozmetičkih proizvoda, informiranje o pojedinim sastojcima proizvoda te dijalog i razmjenu mišljenja o proizvodima i sastojcima. Korištenje aplikacije je prilično jednostavno i omogućuje da skeniranjem barkoda proizvoda odmah dobijete rezultate o samom proizvodu i njegovom sastavu.  Kada skenirate ili nađete proizvod koji vas zanima, svi njegovi sastojci prikazat će vam se podijeljeni u 4 skupine koji mogu biti označeni kao dobri, zadovoljavajući i ne baš dobri te rizični.

Možda i najbitnija od svih je Open Food Facts aplikacija koju održava 15.000 volontera i koja služi kao baza podataka o prehrambenim proizvodima, njihovim sastojcima, alergenima i slično. Ljudi koji stoje iza ove aplikacije smatraju kako podaci o hrani moraju biti od javnog interesa te da moraju biti dostupni za svakoga koga to zanima a u samoj aplikaciji je više od milijuna proizvoda koji se mogu provjeriti.

16. travanj 2024 08:48