Tehno
StoryEditor

Milijarderi u problemima: Twitter botovi prate svaki njihov korak

22. Listopad 2022.
botovi twitter, bot

Bernard Arnault, glavni izvršni direktor francuskog koncerna Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) rekao je kako je ta luksuzna tvrtka bila primorana prodati svoj privatni zrakoplov, nakon što je jedan od mnogih Twitter botova počeo pratiti gdje i kuda se Arnault kreće svojim privatnim avionom.

73-godišnji milijarder rekao je da je umjesto toga počeo iznajmljivati privatne zrakoplove jer na taj način nitko ne može vidjeti kamo ide.

I nije on jedini milijarder ili milijunaš koji posljednje dvije godine muku muči s Twitter računima koji prate i dijele podatke o letovima poznatih osoba. Osim što prate od kuda i gdje idu, od podataka se često vidi i količina potrošenog goriva, količina ispuštenih emisija Co2, kao i sama cijena leta, što nikako ne odgovara milijarderima, od kojih se mnogu kunu u zelene agende i smanjenje emisija, dok u isto vrijeme svakodnevno prže kerozin i stvaraju emisije čak i na kratkim relacijama, gdje budimo realni, privatni zrakoplov nije potreban.

Kada su Arnaulta suočili s kritikama francuskih medija zbog utjecaja privatnih zrakoplova na emisije Co2, njegov mlađi sin je stao u obranu rekavši kako im privatni zrakoplov daje prednost u poslovnoj utrci.

Bernard Arnault nije jedini milijarder koji se posljednjih mjeseci našao pod lupom zbog korištenja privatnog zrakoplova. U srpnju su kritičari oštro kritizirali Taylor Swift nakon što su ona i njezin mlažnjak bili na vrhu popisa onih koji uzrokuju velike emisije ugljika. U to vrijeme, glasnogovornici glazbene zvijezde rekli su da se ‘mlažnjak redovito posuđuje drugim osobama‘.

Svi su na meti

Ti Twitter računi prate i dijele javno dostupne podatke o letovima nakačili su se i na Elona Muska, Jeffa Bezosa, Kardashianke ali i mnoge druge poznate osobe. Dva glavna računa koja prate letove suosnivača Louisa Vuittona su @i_fly_Bernard i @laviondebernard. Računi imaju kombiniranih pratilaca od gotovo 100.000 i oba su stvorena u proteklih šest mjeseci. Tu je i račun @CelebJets koji prati mnoge američke poznate, poput glamaca i ostalih celebritija, a ni vlasnik Mete nije mogao izbjeći svoj privatni ‘pratilački‘ račun @ZuccJet.

Mnoge javne osobe izrazile su sigurnosnu zabrinutost zbog dijeljenja podataka o letovima na društvenim mrežama, a ranije ove godine je Musk čak ponudio 5000 dolara osobi koja stoji iza računa koji prati njegovo kretanje. Musk je tražio da ga osoba ugasi za nagradu od 5000 dolara, ali izgleda da je nekome draže pratiti Muskove letove nego biti bogatiji za taj, za Muska maleni iznos. možda da je milijarder ‘odriješio kesu‘ možda bi račun bio ugašen. Očito je vlasnik računa smatrao kako je 5000 dolara premalo, pogotovo ako dolaze od najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Primjera ima još, Mark Zuckerberg je navodno već promijenio nekoliko zrakoplova kako bi se othrvao pratiocima, dok je milijarder Mark Cuban ponudio osobi iza Twitter računa poslovne savjete u zamjenu za brisanje računa.

23. travanj 2024 02:27