Tehno
StoryEditor

Musk prodao dionice Tesle u vrijednosti od gotovo 4 milijarde dolara

09. Studeni 2022.

Elon Musk prodao je 19,5 milijuna dionica Tesle – u vrijednosti od oko 3,95 milijardi dolara, prema podnescima koje je jučer objavila Komisija za vrijednosne papire SAD-a. Izvršni direktor poznatog proizvođača električnih vozila sada posjeduje 14 posto udjela tvrtke.

Musk u posljednje vrijeme ne izlazi iz fokusa javnosti što i nije neobično jer vijest o prodaji dionica Tesle dolazi manje od dva tjedna nakon što je završio svoje 44 milijarde dolara vrijedno preuzimanje Twittera. Kako navodi BBC, Musk je prodao svoje dionice Tesle između 4. i 8. studenog, što je samo nekoliko dana nakon što je finaliziran njegov dogovor o kupnji Twittera.

Cijena dionica Tesle od početka godine do sada pala je za više od 50 posto, a jučer je cijena pojedinačnih dionica pala za 2,9 posto (na 191,30 dolara).

Sve manji fokus na Tesli

Trenutna Teslina vrijednost rezultat je niza prodaja kojima je Musk financirao akviziciju Twittera, a zbog sve se dioničari već neko vrijeme brinu da će Tesla izaći iz Muskovog fokusa.

Otkako je u travnju objavio da ima udio u Twitteru, Musk je prodao oko 20 milijardi dolara vrijedne dionice Tesle, navodi Reuters, a istog je mjeseca ponudio je kupnju Twittera. Posljednji put je dionice prodao u kolovozu i to u vrijednosti od gotovo 7 milijardi dolara. Tada je sugerirao da skuplja gotovinu u slučaju da bude prisiljen kupiti Twitter, navodi Business Insider.

Pa iako razlog posljednje prodaje nije službeno objavljen, u ponedjeljak je Gene Munster, menadžer VC tvrtke Loup, za CNBC rekao da bi Musk mogao biti prisiljen prodati dionice Tesle ako oglašivači nastave napuštati Twitter. Naime, kako nisu svi bili oduševljeni Muskovom akvizicijom, dio oglašivača obustavilo je oglašavanje na platformi zbog zabrinutosti oko novog vodstva Twittera i cijele drame oko preuzimanja. Musk je konačno preuzeo Twitter 27. listopada, a od tada je tvrtka otpustila tisuće zaposlenika jer, kako objašnjava što je Musk, Twitter zbog previše radnika gubi 4 milijuna dolara dnevno.

24. travanj 2024 15:56