Tehno
StoryEditor

Najmanji automobil na svijetu može nastati i u vašoj garaži

07. Kolovoz 2022.

Službeno najmanji automobil na svijetu – klasik među 'pilama' Peel P50 – vraća se na ceste u velikom stilu. Teško da će prosječan kupac skupiti novac za skupocjene originale koji su se počeli proizvoditi 1962., ali može stvoriti svoju potpuno funkcionalno repliku Peela P50.

Set za stvaranje najmanjega voznog automobila na svijetu nudi britanska tvrtka P50Cars, i to prodaje razne modele koje navodno nije preteško složiti. Potrebno je, navodi, nekih 50 sati rada prije nego što biste se mogli provozati u svojem novom autiću. Svoj P50, uvjerava, možete učiniti i ekološki prihvatljivijim od klasika. Poštujete li original, trebali biste ipak ugraditi plinski i električni motor.

Ovisno o tome koliko neobičan automobil želite ili koliki vam je proračun, možete birati između nekoliko varijanti P50 – limuzinu Mk1, cabrio P50 ili Peel Trident. Tvrtka nudi sve četiri originalne boje, kao i mogućnost daljnje prilagodbe, sve dok ne dobijete željenu nijansu laka. Cijene seta, preračunano iz funti, su od oko 14.000 do 24.000 eura, što možda i izgleda kao mnogo novca za mali trokotač, ali je znatno manje od onoga što biste platili za isti maleni trokotač ako ste se odlučili za original. Postoji i jeftinija i, kažu, avanturističkija opcija nabave DIY kompleta, bilo s električnim bilo s plinskim motorom, u obujmu od 49 do 125 cc. Prvi set je jeftiniji. Može se kupiti već za 9300 eura.

07. rujan 2024 13:29