Tehno
StoryEditor

OpenAI u tri dana objavio dvije akvizicije

25. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Najpoznatija AI tvrtka, OpenAI, ovih se dana posvetila akvizicijama pa je danas izašla vijest da je kupila Multi, startup koji razvija kolaboracijsku platformu za tvrtke, čime će se Multiijev tim, kojeg čini oko petero developera, pridružiti OpenAI-ju krajem srpnja.

– Više smo nego uzbuđeni što možemo podijeliti da se Multi pridružuje OpenAI-ju – napisao je u objavi u tvrtkinom blogu Alexander Embiricos, izvršni direktor Multija i jedan od njegovih suosnivača koji je potvrdio da će se tvrtka ugasiti nakon 24. srpnja kada službeno prijeđu u OpenAI.

Ovaj startup, iza kojeg stoje Embiricos, bivši voditelj proizvodnje u Dropboxu, i Charley Ho, bivši Googleov softverski inženjer, gradi platformu temeljenu na Zoomu i dizajniranu za zajednički rad udaljenih timova putem videochata, a prema TechCrunchu, prikupio je 13 milijuna dolara od VC fondova uključujući Greylock i First Round Capital.

Ne čudi ova akvizicija s obzirom da je OpenAI krenuo s ulaganjima u poslovna rješenja, a zanimljivo je da je prije svega četiri dana tvrtka koja stoji iza ChatGPT-a objavila akviziciju Rockseta, startupa za pretraživanje i analitiku baze podataka, kako bi osigurao bolju infrastrukturu za svoje AI alate.

To znači da će Rocksetova stručnost u obradi podataka u stvarnom vremenu i vektorskom pretraživanju poboljšati sposobnost OpenAI-ja da brzo pristupi i analizira goleme količine informacija, što će vjerojatno dovesti do bržih i točnijih odgovora njegova chatbota.

OpenAI ovim akvizicijama svakako nastoji ostati pod svjetlom reflektora šireći pritom svoju ponudu usluga, a također integrira i nove funkcije u ChatGPT te razvija nove AI modele kako bi se obranio od konkurencije poput Alphabeta, Googlea i Anthropica.

No, nisu to jedine akvizicije OpenAI-a, tvrtka je prošlo ljeto preuzela Global Illumination koji koristi umjetnu inteligenciju za izgradnju kreativnih alata i infrastrukture, što je bila prva javna akvizicija OpenAI-ja u njegovoj kratkoj povijesti.

Global Illumination, kojeg su pokrenuli Thomas Dimson, Taylor Gordon i Joey Flynn, uključen je u niz projekata od svog osnutka 2021. Potpomognut VC tvrtkama Paradigm, Benchmark i Slow, tim Global Illuminationa surađivao je s Instagramom i Facebookom te YouTubeom, Googleom, Pixarom i Riot Gamesom. Posljednja kreacija Global Illuminationa bio je Biomes, igra namijenjena za više igrača s otvorenim kodom poput Minecrafta.

Smjena u upravi

No ne preuzima OpenAI samo startupove nego i direktore pa je početkom ovog mjeseca tvrtka objavila zaposlenje Sare Friar, bivše izvršne direktorice Nextdoora, kao svoje prve financijske direktorice, kao i imenovanje Kevina Weila, koji je prethodno radio na Twitteru, Facebooku i Instagramu, kao glavnog direktora proizvodnje.

– Sarah i Kevin donose dubinsko iskustvo koje će omogućiti OpenAI-u skaliranje, postavljanje strategije za sljedeću fazu rasta, a osigurat će i da naši timovi imaju resurse koji su im potrebni da nastave napredovati – rekao je tada izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman.

Nova imenovanja uslijedila su nakon odlaska suosnivača OpenAI-ja i glavnog znanstvenika Ilye Sutskevera u svibnju, kojeg je zamijenio Jakub Pachocki. Pachocki je prethodno bio direktor istraživanja OpenAI-ja, a vodio je i razvoj GPT-4 i programa OpenAI Five.

Sutskever je odigrao i ključnu ulogu u Altmanovom dramatičnom otpuštanju i ponovnom zapošljavanju u studenom prošle godine. U to je vrijeme Sutskever bio u upravnom odboru OpenAI-ja i pomogao je u orkestriranju Altmanova otkaza. Nekoliko dana kasnije, promijenio je smjer, potpisavši pismo zaposlenika u kojem se traži Altmanov povratak i izražava žaljenje zbog njegovog ‘sudjelovanja u postupcima odbora‘.

Nakon što se Altman vratio, Sutskever je uklonjen iz odbora i njegov položaj u tvrtki postao je nejasan. Također, Andrej Karpahty, koji se bavio istraživanjem umjetne inteligencije te je jedan od osnivača OpenAI-a, napustio je tvrtku u veljači pa je mjesec dana kasnije tvrtka imenovala nove članove upravnog odbora; Altmana, bivšu direktoricu Zaklade Billa i Meline Gates Sue Desmond-Hellmann, bivšu predsjednicu uprave Sony Entertainmenta Nicole Seligman i izvršnu direktoricu Instacarta Fidji Simu.

25. lipanj 2024 19:02