Tehno
StoryEditor

Problemi za tehnološke divove prelili se i u novu godinu: Nastavljaju se masovna otpuštanja

06. Siječanj 2023.

Otkazi u tehnološkom sektoru koji su obilježili prošlu godinu prelili su se i na 2023. Nakon procvata u pandemiji koja je sve prikovala za tehnologiju, počevši od e-trgovine do rada na daljinu, a sada kada se svijet polako vraća u normalu, tehnološke su tvrtke suočene s padom dionica, a mnoge su najavile i otkaze.

Ovog je tjedna osvanula vijest da Amazon otpušta više od 18 tisuća zaposlenika. Riječ je o nastavku rezova radne snage od prošle godine kada je Amazon otpustio oko 10 tisuća zaposlenika.

Nije div e-trgovine jedini koji u ovoj godini nastavlja s trendom smanjenja radne snage, tvrtka Salesforce  također je ovog tjedna priopćila da će otpustiti oko 10 posto svoje radne snage zbog gospodarske neizvjesnosti koja nastavlja teško pogađati sektor.

Previše zapošljavanja tijekom pandemije

U obavijesti zaposlenicima u kojem je najavio ukidanje radnih mjesta, direktor Salesforcea Marc Benioff priznao je da je tvrtka previše zapošljavala tijekom pandemije, a ukidanje radnih mjesta trebalo bi početi sljedećeg tjedna.

‒ Kako su naši prihodi ubrzano rasli tijekom pandemije, zaposlili smo previše ljudi što je dovelo do ove krize s kojom smo sada suočeni te preuzimam odgovornost za to ‒ napisao je Benioff.

U siječnju 2022. godine tvrtka je brojala 73 541 zaposlenika, a u listopadu je zabilježila brojku od 79 824 djelatnika.

Sa stopiranjem zapošljavanja u novu godinu su ušle i tvrtke Adobe, fintech Chime, Cisco, Coinbase i Kraken.

Računalna tvrtka HP također je najavila da će u sljedeće tri godine ukinuti čak šest tisuća radnih mjesta zbog sve manje potražnje za osobnim računalima. Njihov primjer slijedi i Intel koji ukida broj radnih mjesta kako bi uštedjeli tri milijarde dolara ove godine. Iako još uvijek nije sigurno koliko će radnih mjesta ukinuti, Bloomberg je ranije prenio da bi se smanjenje broja zaposlenih moglo brojiti u tisućama.

Početak nove godine sa smanjenjem broja zaposlenih obilježila je i tehnološka tvrtka Vimeo koja je izvijestila o otpuštanju 11 posto svoje radne snage, a kao glavni razlog otpuštanja izvršna je direktorica Anjali Sud navela ‘nesigurno ekonomsko okruženje‘.

‒ Prava je to odluka koju treba učiniti kako bismo omogućili Vimeu da bude fokusiranija i uspješnija tvrtka, a pozicionira nas da ulažemo u naše prioritete i budemo održivo profitabilni dok nastavljamo s inovacijama kako bismo snagu videa donijeli u svako poduzeće ‒ poručila je Sud u obavijesti zaposlenicima.

Apple bilježi pad dionica, Meta tužbe

Osim s pauziranjem u zapošljavanju jedan od najvećih tehnoloških divova u novu je godinu ušao s vrijednosti ispod dva bilijuna dolara. Apple je tako produžio oštri pad dok ulagači i dalje strahuju zbog poremećaja u tvrtkinim tvornicama u Kini.

Snažan je to preokret u odnosu na početak prošle godine kada je Apple postao jedina tvrtka koja je ikada dosegnula vrijednost od tri bilijuna dolara. Dionice tvrtke trenutno su na najnižoj razini od lipnja 2021. godine.

Problemi se nastavljaju i za Metu koja je krajem prošle godine otpustila oko 11 tisuća zaposlenika. Osim što je u 2022. prošla kroz prvu veliku rundu otpuštanja u svojoj povijesti, suočila se i s velikim padom dionica, a isto tako i prihoda. Ovu je godinu pak počela s kaznom od gotovo 400 milijuna eura zbog kršenja pravila o privatnosti.

Glavni regulator Europske unije kaznio je Metu s dvije odvojene novčane kazne: jednu za Facebook, drugu za Instagram, a tvrtka također kao dio kazne mora uskladiti svoj pristup obrade podataka sa zakonima EU u roku od tri mjeseca. 

25. travanj 2024 01:34