Tehno
StoryEditor

Rusija nije uspjela u informatičkom ratu u Ukrajini

29. Ožujak 2023.

Rusija nije uspjela u svojim naporima za ‘informatičko uništenje‘ Ukrajine koje ulaže istodobno s pokušajem invazije, a proruski napadi su se prelili na europske zemlje, ističu informatički stručnjaci skupine Thales u izvješću objavljenom u srijedu.

- Nismo vidjeli uspjeh kibernetičkog rata koji je Rusija htjela nametnuti Ukrajini, koja je bila iznimno otporna - komentirao je za AFP Ivan Fontarensky, tehnički ravnatelj za informatičku zaštitu u Thalesu.

- Dana 23. veljače (2022.) Rusija je, istodobno s napadom na terenu, na početku sukoba pokušala izvesti munjevite računalne napade nepoznatim virusima stvorenim posebno za tu prigodu koji su ciljali vojne objekte, poput energetskih postrojenja, telekomunikacijske i električne infrastrukture i satelitske mreže Viasat - rekao je.

Unatoč posljedicama napada na Viasat, telekomunikacijsku mrežu kojom se koristi vojska, ‘Ukrajina je bila iznimno otporna, pa i prilagodljiva u obnovi rada napadnutih sustava. Mislili smo da je Rusija kadra izvoditi takve operacije, ali njihov napad nije uspio. Ne samo da je činila pogrješke u načinu rada, nego se Ukrajina od 2014. (vrijeme prvog ruskog upada u zemlju), naučila bolje štititi zahvaljujući suradnji sa savezničkim zemljama‘, dodaje Fontarensky.

- U napadima je počinjena šteta, ali su Ukrajinci veoma brzo uspjeli normalizirati rad stradalih sustava - kaže Fontarensky.

Na ukrajinskoj strani ‘nismo imali dokaza o napadima vojne službe na Rusiju‘ Pojedini proukrajinski aktivisti pokušali su izvesti napade bez većeg učinka, ‘osim u lipnju 2022. kada je proukrajinska skupina preuzela odgovornost za napade na dvije ruske elektrane‘, rekao je stručnjak, dodajući da ‘nemamo konkretne dokaze, ali pretpostavka je čvrsto utemeljena‘.

Pred takvim otporom koji je iznenadio stručnjake, ruski napadi su se prije pola godine ‘okrenuli‘ prema računalnom uznemiravanju ‘visoke jakosti‘ koje izvode proruski aktivisti na ustanove ukrajinskih saveznika, poput onoga koji je blokirao mrežnu stranicu francuske Narodne skupštine.

19. travanj 2024 12:15