Tehno
StoryEditor

Tehnološki divovi pod lupom u SAD-u zbog ulaganja u startupove

26. Siječanj 2024.

Američki regulatori pokrenuli su istragu kako bi utvrdili jesu li tehnološki divovi ulaganjem u startupove osigurali pristup novim tehnologijama umjetne inteligencije (AI) koji bi mogao ugroziti tržišno natjecanje. Savezna komisija za trgovinu zatražila je od Microsofta, Amazona i Alphabeta više informacija o tim ugovorima.

Želimo istražiti mogu li ulaganja ‘dominantnih kompanija‘ narušiti tržišno natjecanje, objasnila je u četvrtak čelnica FTC-a Lina Khan.

Microsoft je s OpenAI-jem, programerom popularnog chatbota ChatGPT, sklopio ugovor vrijedan više milijardi dolara, osiguravši pristup tehnologiji koju sada u velikoj mjeri integrira u sve svoje proizvode.  Amazon i Google sklopili su lani sporazume s OpenAI-jevim konkurentom Anthropicom.

Khan želi potaknuti konkurenciju u tehnološkom sektoru i ograničiti tržišnu moć tehnoloških divova. Zahtjevi za informacijama poslani su i OpenAI-u i Anthropicu

Regulatori žele znati i kako su ugovori utjecali na razvoj novih proizvoda, a prikupljaju i podatke o tržišnim udjelima i o konkurenciji na tržištu računalnih resursa.

27. travanj 2024 00:14