Tehno
StoryEditor

Udruga glazbenih izdavača tuži Twitter zbog povrede autorskih prava

15. Lipanj 2023.

Koalicija glazbenih izdavača koja uključuje velika imena poput Universal Music Corporationa, BMG-a, Warner Chapella i Sony Music Publishinga tuži Twitter zbog krštenja autorskih prava. Naime, ova nacionalna udruga izdavača predstavlja ukupno 17 izdavača, a ovog je tjedna popisala 1700 pjesama za koje je društvenoj mreži poslala više obavijesti o kršenju autorskih prava.

U tužbi podnesenoj Federalnom okružnom sudu u Nashvilleu stoji da Twitter nije poduzeo ništa protiv ovih upozorenja pa udruga traži kaznu do 150 tisuća dolara za svako kršenje.

U tužbi se tvrdi da društvena mreža ‘potiče kopije glazbenih kompozicija koje krše autorska prava te, za razliku od TikToka i Instagrama, ova društvena mreža nije sklopila ugovor o licenciranju glazbe za korištenje glazbe zaštićene autorskim pravima.

U ožujku je The New York Times izvijestio da su razgovori uprave Elona Muska o potpisivanju ugovora o licenciranju glazbe u zastoju s obzirom da je Musk u režimu rezanja troškova otkako je preuzeo tvrtku dok se u izvješću navodi da bi takvi ugovori mogli koštati 100 milijuna dolara godišnje za uspostavljene platforme.

Tužitelji navode da je Twitter postao ‘vruća destinacija‘ za multimedijski sadržaj s obzirom da korisnici svakodnevno učitavaju glazbu koja je zaštićena autorskim pravima, a spominju i da je Musk dozvolio plaćenim korisnicima objavljivanje dvosatnih videa.

Zabilježeno je više slučajeva učitavanja potpunih filmova zaštićenim autorskim pravima, a osim toga, tužba se referira i na Twitterov marketinški materijal koji opisuje prednosti videozapisa u smislu većeg angažmana.

U tužbi je također citiran Muskov tweet od prošle godine kada je DCMA nazvao ‘kugom za čovječanstvo‘.

‒ Twitter stoji sam kao najveća platforma društvenih medija koja je u potpunosti odbila licencirati milijune pjesama na svojoj usluzi ‒ rekao je David Israelite, predsjednik National Music Publishers‘ Association, trgovinske grupe, u izjavi danoj za LA Times.

Israelite je rekao da Twitter vrlo dobro zna da se svaki dan na njegovoj platformi lansiraju i streamaju različiti oblici glazbe te da se više ne mogu skrivati i ignorirati kršenje autorskih prava.

Prošlog mjeseca, kada je Musk najavio Lindu Yaccarino iz NBCU-a kao novu izvršnu direktoricu, Israelite je tweetao da bi prvi zadatak nove izvršne direktorice trebao biti rješavanje problema nelicencirane glazbe na platformi.

05. svibanj 2024 10:46