Tehno
StoryEditor

Zuckerberg želi da Threads bude novi Twitter, u prilog mu idu i odlični poslovni rezultati Mete

28. Srpanj 2023.

Nakon što je Facebook izgubio više od polovice svojih korisnika u tjednima nakon lansiranja nove Metine društvene mreže Threads, rukovoditelji Mete sav svoj fokus sada stavljaju na zadržavanje novih korisnika na Threadsu. Ipak, zadržavanje novih korisnika bolje je od očekivanog, a izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg odustajanje nakon prvotnog hypea smatra sasvim normalnim, no svejedno daje sve od sebe da Threads bude sljedeći Twitter.

‒ Ako imate više od 100 milijuna prijavljenih korisnika idealno bi bilo da svi oni ili čak polovica njih ostane, no to još nismo uspjeli ‒ rekao je Zuckerberg, a prenio Reuters.

Meta zato sve više povezuje svoje aplikacije kako bi potaknula korisnike da dođu i ostanu na novoj aplikaciji. Primjerice, jedna od novih značajki koje je uvela je i mogućnost da korisnici Instagrama mogu vidjeti najvažnije objave s Threadsa.

Svakako je zanimljivo vidjeti da je, prema Sensor Toweru, broj aktivnih korisnika nove društvene mreže pao za oko 70 posto od njezinog lansiranja. Također, Data.ai izvještava da su se preuzimanja Threadsa u trgovinama aplikacijama značajno smanjila, što potvrđuje skepticizam brojnih pristaša Elona Muska koji smatraju da je Threads osuđen na neuspjeh, unatoč prvotnim visokim brojkama.

I dok je prerano za istinsku procjenu njegovog potencijala, brojke izazivaju opravdanu zabrinutost. Sada je pravo pitanje je li Threads imao samo početni hype koji je nevjerojatno brzo prošao ili njegovo doba tek dolazi. Prema najavama iz Mete, čini se da njegovo vrijeme tek dolazi, a kada će to biti, tek ostaje za vidjeti. Baš kao što se još uvijek čeka izlazak aplikacije na europskom tržištu, ali i u ostatku svijeta, za što datumi još uvijek nisu poznati.

Svi bježe od Muska

Ipak, jedno je sigurno; Threads broji ukupno 117 milijuna korisničkih računa što je gotovo polovica Twitterove aktivne baze korisnika, a Elon Musk sa svojim rebrandingom sve više udaljava korisnike Twittera od njihove omiljene aplikacije.

Twitter je do sada imao velike izazove, a mnogi su kao njegovog glavnog konkurenta gledali Mastodon i druge alternativne aplikacije, no Threads se ipak čini drugačijim jer je u samo 24 sata prikupio daleko više korisnika od bilo koje druge aplikacije.

Ne treba zanemariti niti interes slavnih osoba, novinara i drugih visokoprofiliranih korisnika koji će, ako nastave objavljivati na Threadsu, privući svoju publiku na novu platformu. Mnoge slavne osobe kontinuirano kritiziraju Muskovu politiku na Twitteru, prvo zbog naplate plavih kvačica, a sada i zbog rebrandinga u ‘X‘ čime je ukinut popularni logo platforme.

Između metaverzuma i umjetne inteligencije

Osim što je Threads zainteresirao poznate osobe kojima je dosta Twittera i Muskova režima, Meta je ovog tjedna oduševila i ulagače pozitivnom prognozom rasta prihoda, što ujedno označava i povratak na staro. Podsjećamo, Meta je donedavno bila na udaru kritika zbog ogromnih ulaganja u metaverzum prošle godine. Sadašnja pozitivna prognoza izazvala je, pak, rast dionica Mete od osam posto ovog tjedna.

No unatoč činjenici da Meta sada u fokus stavlja Threads, Zuckerberg i dalje ne želi odustati od metaverzuma za čije su vrijeme, prema njegovim riječima, ‘itekako spremni‘. A kako i ne bi bili kada su u tehnologiju virtualne realnosti počeli ulagati prije svih, a Zuckerberg predviđa da će se upravo masovno usvajanje ovakve tehnologije dogoditi tijekom sljedećeg desetljeća.

Hoće li to uistinu biti tako i dalje nije sigurno, no čini se da je Threads bio pun pogotak za Metu, a vrijeme lansiranja nikad bolje. Kao i činjenica da se, baš kao i drugi tehnološki divovi, Meta okrenula umjetnoj inteligenciji i na kratko ostavila virtualnu stvarnost sa strane.

17. svibanj 2024 03:38