Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AD Plastik Grupa u prvom kvartalu s neto dobiti od 1,07 milijuna eura

29. Travanj 2024.

AD Plastik Grupa je u prvom kvartalu 2024. godine ostvarila neto dobit od 1,07 milijuna eura, što je 57,8 posto više u odnosu na prva tri lanjska mjeseca, dok su poslovni prihodi dosegnuli 42,4 milijuna eura ili 28,1 posto više, objavila je ta solinska kompanija u ponedjeljak.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini grupacije iznosila je 3,69 milijuna eura, 31,9 posto više u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Iz te kompanije koja se bavi proizvodnjom plastičnih dijelova za automobilsku industriju, istaknuli su da objavljeni rezultati poslovanja potvrđuju nastavak oporavka kompanije i automobilske industrije, a da su osnovni razlozi rasta poslovnih prihoda većim dijelom vezani uz ranije najavljivani početak realizacije novih projekata.

- Iako je ova godina u znaku početka serijske proizvodnje i to dvadeset i jednog novog projekta, njihov puni utjecaj na profitabilnost i iskorištenost kapaciteta bit će razvidan u zadnjem tromjesečju ove godine, odnosno u sljedećoj godini. Za većinu projekata planiran je početak serijske proizvodnje u prvoj polovini godine, ali njih šest će početi sa svojom serijskom proizvodnjom u zadnjem tromjesečju, kada će i ranije započeti projekti dosegnuti razine ugovorenih količina proizvodnje. Spremni smo i u potpunosti usredotočeni na industrijalizaciju te kvalitetnu pripremu i realizaciju navedenih projekata - rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe, u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Poručio je da su osnovni ciljevi u idućem razdoblju i dalje očuvanje financijske stabilnosti, povećanje iskorištenosti kapaciteta i profitabilnosti te uspješna realizacija novih projekata.

- Pritom, snažno smo usmjereni na unaprjeđenja u područjima razvoja i automatizacije procesa - apostrofirao je Došen.

U priopćenju se između ostalog navodi da su pripreme za serijsku proizvodnju i industrijalizacijske aktivnosti u punom jeku, što se odražava na angažman kadrova, iskorištenost proizvodnih kapaciteta za provedbu proba, povećane troškove i zaduženost.

Smanjenje zaduženosti očekuje se s početkom serijske proizvodnje svih projekata što je planirano do kraja godine. Prodajne aktivnosti kompanije su i dalje intenzivne i usmjerene na europsko tržište, a trenutno su u tijeku pregovori i ponudbene aktivnosti, priopćeno je.

21. lipanj 2024 05:37