Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Atlantic Grupa ostvarila 31,2 milijuna eura neto dobiti

27. Veljača 2024.
Emil Tedeschifoto Ratko Mavar

Atlantic Grupe je u 2023. ostvarila neto dobit od 31,2 milijuna eura, što je rast od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavili su u utorak iz te kompanije.

Prihodi od prodaj u 2023. su iznosili 973,9 milijuna eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 15,1 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 13,3 posto u odnosu na 2022.  i iznosi 86,6 milijuna eura, dok je neto dobit porasla 20 posto i iznosi 31,2 milijuna eura.

- U još uvijek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim poslovnim segmentima te na svim važnijim tržištima -  istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi

Odlični prodajni rezultati, kako je naveo, omogućili su i snažan rast profitabilnosti, unatoč i dalje visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene.

Tedeschi je rekao kako su nastavili s ulaganjima u razvoj poslovanja, uključujući inovacije u proizvodnom portfelju, modernizaciju proizvodnih kapaciteta te zelenu i digitalnu transformaciju Atlantic Grupe, kao i s nastojanjima za rast kroz akvizicije.

- Iako očekujemo da će geopolitičko i makroekonomsko okruženje i dalje biti izazovno, ostajemo uvjereni da ćemo nastaviti s uspješnim poslovanjem i održivim rastom - istaknuo je. 

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe vlastiti brendovi čine 62 posto, ljekarničko poslovanje 9 posto, dok principalski brendovi sudjeluju s 29 posto prihoda od prodaje. Kava se sa 199,9 milijuna eura, tj. udjelom od 20,5 posto u ukupnom prihodu od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Iz Atlantic Grupe podsjećaju da su tijekom 2023. uspješno pokrenuli rad dviju solarnih elektrana, na centralnom logističko distribucijskom centru Zagreb i na proizvodnoj lokaciji u Rogaškoj Slatini. 

Preuzimanje kompanije Strauss Adriatic

Također, u listopadu je sa Strauss Grupom potpisan kupoprodajni ugovor za preuzimanje kompanije Strauss Adriatic, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji.

U području distribucije, s Grupom Podravka je dogovorena suradnja koja podrazumijeva Atlanticovu distribuciju Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu te Podravkinu distribuciju Atlanticovog asortimana na tržištu SAD-a. U Sloveniji je ostvaren značajan iskorak na području distribucije suradnjom s novim principalom Haleon, dok je u Skoplju zaključena 12 milijuna eura vrijedna investicija u novi logističko distribucijski centar. 

Krajem prošle godine Atlantic Grupa je od agencije za upravljanje nekretninama S IMMO AG kupila tvrtku Eurocenter d.o.o., koja u svom vlasništvu ima poslovnu zgradu Eurocenter na Miramarskoj cesti u Zagrebu, gdje se inače nalazi dugogodišnje sjedište kompanije. 

24. travanj 2024 02:00