Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AZTN kaznio Keindl sport sa 281 tisućom eura

30. Kolovoz 2023.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je novčanu kaznu Keindl sportu u visini od  281.836,88 eura (2,12 milijuna kuna) budući da je taj zagrebački poduzetnik sa svojih 15 distributera na području RH sklopio zabranjeni vertikalni sporazum kojim su od 17. rujna 2013. do 1. lipnja 2018. utvrđivane minimalne prodajne cijene CUBE bicikala. 

Minimalne prodajne cijene tih bicikala, objašnjavaju iz AZTN-a, utvrđivane su na način da su distributeri prešutno pristali na provedbu jednostrane poslovne politike poduzetnika Keindl sporta, koja je imala protutržišni cilj utvrđivanja preprodajnih cijena CUBE bicikala te su istu poslovnu politiku primjenjivali u praksi. Keindl sportu je izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 281.836,88 eura (2.123.500,00 kuna), a kako ističu iz regulatorne agencije, ona je već plaćena.

Iz Agencije navode kako se utvrđivanje preprodajne cijene proizvoda, odnosno sporazum ili usklađeno djelovanje kojemu je neposredni ili posredni cilj ograničavanje prava kupca da slobodno određuje prodajnu cijenu proizvoda (ne dovodeći u pitanje pravo dobavljača da odredi maksimalnu prodajnu cijenu ili preporuči prodajnu cijenu pod uvjetom da nije riječ o fiksnim ili minimalnim prodajnim cijenama, koje su rezultat izvršenog pritiska ili poticaja od bilo koje ugovorne strane), smatra  teškim ograničenjem tržišnog natjecanja.

– AZTN je u predmetnom postupku utvrdio da je Keindl sport na izričit način poticao svoje distributere da se pridržavaju maloprodajnih cijena iz predmetnih cjenika i obrazaca za prednarudžbe koje im je dostavljao prije početka nove modelske sezone, u svrhu provedbe jednostrane poslovne politike Keindl sporta koja je imala za cilj utvrđivanje preprodajnih cijena CUBE bicikala – ističu iz AZTN-a.

Tijekom nenajavljene pretrage poslovnih prostorija Keindl sporta, navodi se, pronađeni su dokazi o postojanju sporazuma Keindl sporta i 15 distributera kojim je, u svrhu neizravnog utvrđivanja preprodajnih cijena CUBE bicikala, bilo utvrđeno da se popusti na nove modele CUBE bicikala u sezoni (jesen/zima) ne odobravaju, odnosno da najveći dopušteni iznos popusta na nove modele CUBE bicikala u sezoni iznosi pet posto.

Pronađeni su, također, dokazi o izravnom sudjelovanju i doprinosu distributera Keindl sporta u provedbi njegove poslovne politike utvrđivanja preprodajnih cijena CUBE bicikala u praksi, na način da su Keindl sportu razotkrivali ili prijavljivali distributere koji bi u pojedinačnim slučajevima odstupili od cjenovne politike Keindl sporta, sporazuma o neodobravanju popusta ili o najvećem dopuštenom iznosu popusta na nove modele CUBE bicikala u sezoni.

Analizom dostavljenih računa 15 predmetnih distributera o prodanih 4690 CUBE bicikala krajnjim kupcima u razdoblju od 15. rujna 2013. do 1. svibnja 2018., AZTN je utvrdio prešutni pristanak navedenih distributera na provedbu jednostrane poslovne politike poduzetnika Keindl sporta i utvrđivanje preprodajnih cijena CUBE bicikala, na način da su u cijelom promatranom razdoblju, formirali svoje maloprodajne cijene CUBE bicikala u iznosu jednakom ili većem od maloprodajnih cijena u cjenicima i obrascima za prednarudžbe koje im je komunicirao Keindl sport prije početka nove sezone.

Prešutni pristanak distributera događao se i prilikom kreiranja veleprodajnih narudžbi u B2B webshopu Keindl sporta tijekom sezone, odnosno pridržavali su se sporazuma s Keindl sportom o neodobravanju popusta na nove modele CUBE bicikala u sezoni (jesen/zima) ili najvećem dopuštenom iznosu popusta od 5 posto.

Od ukupnog broja prodanih CUBE bicikala svih 15 predmetnih distributera u svim modelskim sezonama 2014., 2015., 2016., 2017. i 2018., AZTN je utvrdio da je preko 93 posto prodanih CUBE bicikala bilo obuhvaćeno zabranjenim sporazumom Keindl sporta i navedenih distributera, navodi se u priopćenju AZTN-a.

19. studeni 2023 09:09