Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Bjelin povećava ulaganja u proizvodnju

16. Ožujak 2022.

Bjelin će se suprotstaviti općoj nestašici građevinskog materijala koji utječe na industriju građevinarstva i podova povećanjem ulaganja u svoje proizvodne mogućnosti, navodi se u priopćenju. Ruski rat protiv Ukrajine nedvojbeno će stvoriti negativne posljedice za industriju stvaranjem kašnjenja građevinskih projekata.

Bjelin svu svoju hrastovu sirovinu dobiva iz Hrvatske, ali i Rusija i Ukrajina veliki su izvoznici hrasta i drugih drvenih materijala za industriju podnih obloga. Obje zemlje imaju značajnu proizvodnju parketa, koja je sada izravno pogođena ratom koji je u tijeku i kasnijim sankcijama. Prema Bjelinovim procjenama, 25 posto hrastovih daščica proizvedenih za europska tržišta potječe iz Rusije i Ukrajine. Nedostatak hrasta općenito, a posebno parketa bit će značajan, a mnogi građevinski projekti su u opasnosti od značajnih kašnjenja zbog otkazivanja isporuka podnih obloga.

Proizvodni pogoni Bjelina i Pervanovo Grupe nalaze se u Švedskoj i Hrvatskoj, s najvažnijim sirovinama dobavljenim iz hrvatskih šuma. Opća oskudica drvenih sirovina ne utječe na Bjelinove proizvodne mogućnosti. Kako bi se suprotstavili negativnim posljedicama općeg nedostatka drvenih podova koji utječu na industriju, grupa će povećati svoju proizvodnju i proaktivno surađivati s vlasnicima licenci i drugim proizvođačima podnih obloga.

Prošle godine započela je izgradnja tvornice drvenih podova Bjelin Ogulin 2 koja se nalazi u Ogulinu u Hrvatskoj. Nakon završetka, tvornica će biti najveća svjetska tvornica drvenih podova. Grupacija je odlučila povećati i unaprijediti ulaganja u postojeće objekte te ubrzati dovršetak nove hrvatske tvornice podova.

Prioritet će imati proizvodnja Učvršćeno drvo Woodura® drvenih podova, proizvedenih patentiranom tehnologijom Woodura®. Ova proizvodnja zahtijeva deset puta manje hrasta u odnosu na tradicionalnu proizvodnju parketa, što zauzvrat može rezultirati više drvenih podova od manje sirovina. Bjelin će se, u kratkom vremenskom periodu, fokusirati na proizvode koji se mogu proizvoditi u većim količinama.

Cilj je dati značajan doprinos u zamjeni dijela kapaciteta za proizvodnju drvenih podova koji se sada gube u vezi s ruskim ratom protiv Ukrajine.

Grupa je odmah prekinula svu prodaju Rusiji i Bjelorusiji, što je priopćeno u ranijem priopćenju za javnost iz Bjelina. Grupa podupire Ukrajinu kroz donacije međunarodnom Crvenom križu i UNHCR-u.

26. travanj 2024 18:40