Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Brojimo šlepere (S04E05): Požgaj Grupa ove godine izvezla 335 šlepera u inozemstvo

22. Studeni 2023.
Požgaj Grupa

Liderova akcija ‘Brojimo šlepere‘ se nastavlja! Dok neki broje turiste, mi brojimo šlepere s robom za izvoz koji su za nacionalnu ekonomiju značajniji od izvoza usluga, a to je u javnosti sasvim zanemarena spoznaja. 

Požgaj Grupa, sa svoja četiri proizvodna pogona u Hrvatskoj i više od 350 zaposlenih i dalje je jedan od vodećih subjekata u drvoprerađivačkoj branši. Od ukupne proizvodnje, više od 85 posto proizvoda izvozi se u inozemstvo, od čega 75 posto na tržište EU, a preostalih 25 posto na tržište Kine i SAD-a. 

Na tržištu Europe, Požgaj Grupa najznačajnije nastupa u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Austriji, Španjolskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Norveškoj. Od ukupnog izvoza, 87 posto čine gotovi složeni proizvodi, a samo 13 posto otpada na izvoz rezane građe i briketa.

- U tijeku 2023. godine, Požgaj Grupa je suočena sa značajnim padom prihoda od izvoza upravo radi stagnacije u narudžbama sa tržišta Njemačke i Italije. Pad prihoda u odnosu na isto razdoblje 2022. godine je na razini 37 posto, što nas dovodi u poziciju da radi održavanja profitabilnosti još više ciljamo ugovaranja ekskluzivnih projekata, posebno nakon takvih referenci koje imamo iz godine u godinu.

Izvoz u tijeku 2023. godine odnosi se na više naših proizvoda, a ukupno smo izvezli do sada 335 šlepera robe u ukupnoj vrijednosti 17 milijuna eura. Podijeljeno na tjedne, ispada da prosječno u izvoz pošaljemo osam šlepera proizvoda tjedno, odnosno ukupno 192 tone proizvoda - rekao je Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe. 

BROJIMO ŠLEPERE, 4. SEZONA 

  • Ferro-Preis: 600 šlepera
  • Končar Grupa: 1.637 šlepera
  • Kraš: 877 šlepera i 198 kontejnera 
  • DIV Grupa: 1100 šlepera
  • Požgaj Grupa: 335 šlepera 

Akcija ‘Brojimo šlepere‘ se nastavlja pa ovom prilikom pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

27. travanj 2024 10:04