Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Cijena šećera od početka godine pala za 17 posto

05. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

Potencijalni smiraj sukoba između Izraela i Hamasa doveo je do pada cijene nafte po Brent indeksu na 84 američkih dolara po barelu. Još prošli tjedan tržište je bilo u strahu da će zbog sukoba pasti ponuda nafte na tržištu što je cijenu nafte potjeralo na 90 dolara po barelu. Zbog toga je i cijena futures ugovora bila USD 1,3 skuplja u odnosu na ostale ugovore, a upravo je ta premijska cijena dosegnula najvišu razinu još od listopada prošle godine, stoji u najnovijem HUP-ovom Fokusu tjedna. 

Tržište dizel goriva počelo je pokazivati znakove slabosti. Prema Upravi za energetske informacije u SAD-u, zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 7,3 milijuna barela nafte na 461 milijuna barela, što je najviša razina od lipnja 2023., dok su zalihe u Singapuru porasle na najvišu razinu od srpnja 2021. godine pa su rafinerije u Aziji smanjile operacije na tržištu. Smanjena potražnja za sirovom naftom iz rafinerija će isto tako imati negativan utjecaj na cijenu sirove nafte pa će dovesti do dodatnih povećanja zaliha nafte.

Očekuje se daljnja stabilizacija cijene nafte, ali to ovisi o daljnjem razvoju iransko-izraelskog sukoba, stoga su mogući scenariji i za pad i za rast cijene. Najveći svjetski proizvođač i izvoznik šećera Brazil će u sezoni 2024./2025. imati slabiju žetvu šećerne trske nego što se očekivalo, što je međutim i dalje dovoljno za rekordnu razinu proizvodnje finalnog šećera. Brazil će također preraditi 686 milijuna tona šećerne trske, što je smanjenje od 3,8 posto godišnje na 713 milijuna tona šećerne trske.

Pad bi bio još snažniji da nije došlo do povećanja obradivih površina čime se djelomično nadoknađuje očekivani pad prinosa. Očekuje se kako će proizvodnja šećera u 2024. porasti 1,3 posto na novi rekord proizvodnje od 46,3 milijuna tona, što će biti druga uzastopna rekordna sezona. Taj porast proizvodnje šećera očituje se u jačoj proizvodnji šećerana koje će proizvesti osam posto manje etanola nego prošle godine, što oslobađa prostor za veću proizvodnju šećera. Zbog rekordne proizvodnje, cijena šećera je pala na 15- mjesečni minimum. Od početka ove godine, cijena je pala za 17 posto, odnosno za 30 posto od rekordnih cijena iz kolovoza 2023. godine. Očekuje se kako će se cijena šećera ustabiliti na razini sadašnje cijene, odnosno na oko 0,19 dolara po funti.

18. svibanj 2024 16:04