Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U Hrvatskoj lani prodano investicijskog zlata u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna, rast 120 posto

20. Prosinac 2022.

Investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika sve je popularniji oblik štednje kojem se zadnjih godina okreće rastući broj ulagača i štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom je porastu ponajviše zbog visokih stopa inflacije i nestabilnosti na tržištu, a godina koja se privodi svom kraju bila je posebno zanimljiva na tržištu zlata, stoji u priopćenju Centra Zlata.

Naime, burzovna cijena zlata izražena u eurima od početka 2022. godine do trenutka pisanja ovog članka (19.12.2022.) narasla je za 5.2 posto, što je ovu godinu učinilo petom uzastopnom godinom u kojoj je cijena doživjela porast. Rast cijene zlata ove godine dio je dužeg trenda, što potvrđuje činjenica da je u posljednjih 15 godina cijena zlata u eurima narasla u njih čak 12, dok prosječni godišnji rast u tom periodu iznosi oko 9.1 posto.

Potražnja za polugama i zlatnicima u Hrvatskoj u porastu

Budući da investicijsko zlato nosi reputaciju tradicionalne zaštite vrijednosti imovine od inflacije i krize, ne čudi da potražnja za zlatnicima i polugama raste ovih godina u kojima pandemija, rat i inflacija narušavaju povjerenje štediša u klasični oblik štednje u bankama. Zašto štediše kupuju zlatne poluge i zlatnike, otkriva operativni direktor Centra Zlata Josip Kokanović.

- Kako nas je pogodila visoka inflacija, tako je rastući broj štediša postao svjestan kako držanje novca u bankama koje daju mizerne kamatne stope na štednju nije dugoročno isplativo jer taj novac svakodnevno gubi svoju vrijednost. Upravo zbog toga, štediše se okreću alternativnim oblicima dugoročne štednje, a investicijsko zlato tu se nameće kao prirodno rješenje jer se pokazalo vrlo isplativim i otpornim na krize, a uz to je neoporezivo i lako unovčivo - kaže Kokanović.

image

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

Koliko su zlata Hrvati kupili u 2022. godini, otkriva vlasnik Centra Zlata Saša Ivanović.

- Ove godine Centar Zlata bilježi veliki porast potražnje pa tako procjenjujemo da je u Hrvatskoj u 2022. godini ukupno prodano između 4.5 i 5 tona investicijskog zlata u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna. To je porast od oko 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje znatno manje od iznosa kojeg Hrvati još uvijek drže na bankovnim računima - više od 220 milijardi kuna - kaže Ivanović.

Dok zlato raste, dionice i kriptovalute u padu

Iako je cijena zlata u 2022. godini ukupno u porastu u odnosu na početak godine, taj rast nije bio ujednačen i najveći porast zabilježen je u ožujku, netom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Tada je cijena unce zlata dosegla visokih 1870 eura, što je bio skok od čak 16.6 posto u odnosu na početak godine. Cijena se nakon tog šoka stabilizirala na nešto nižoj razini od oko 1700 eura, što je i dalje više nego na početku godine.

U isto vrijeme, drugi oblici ulaganja pokazali su se rizičnima i neisplativima, što je dodatni razlog zbog kojeg su se investitori okretali zlatu. Američki dionički indeks S&P 500 zabilježio je pad od 19 posto, a puno bolji nije se pokazao ni domaći CROBEX s gubitkom većim od 8 posto od početka godine. Situacija je još lošija na tržištu kriptovaluta koje su prethodnih godina naglo dobile na popularnosti, što pokazuje podatak da je cijena bitcoina od početka godine pala za nevjerojatnih 60 posto.

Što očekivati od zlata u 2023. godini?

Iako kretanje cijene zlata u kratkom roku u budućnosti nije moguće predvidjeti, moguće je analizirati faktore koji će zasigurno utjecati na cijenu. Primjerice, visoka inflacija kojoj svjedočimo gotovo sigurno će se nastaviti i u 2023. godini, a sve su češće najave nove recesije u Europi.

image

Saša Ivanović, vlasnik i direktor Centra Zlata

- Potražnja za investicijskim zlatom ne pokazuje naznake usporavanja, što pokazuje da štediše očekuju neizvjesnost i inflaciju i u narednoj godini. Ukoliko američke kamatne stope prestanu rasti u narednoj godini, što mnogi analitičari očekuju, vjerujem kako je izgledno da će cijena zlata na to pozitivno reagirati, što bi ulagačima moglo osigurati prinose i u 2023. godini - tvrdi Ivanović.

U svakom slučaju, većina onih koji su zlatne poluge i zlatnike kupili prije 2022. godine, s ostvarenim će prinosom biti zadovoljni. Hoće li se taj dugogodišnji trend rasta zlata nastaviti i u 2023. godini - vrijeme će pokazati.

26. ožujak 2023 17:24