Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Danski DSV kupuje DB Schenker za 14,3 milijarde eura i postaje najveći svjetski logističar

13. Rujan 2024.
DB Schenkerfoto Shutterstock

Danska tvrtka DSV A/S potpisala je ugovor s Deutsche Bahn AG o preuzimanju DB Schenkera vrijedan 14,3 milijarde eura, objavio je Bloomberg. Potvrdi li ga Nadzorni odbor Deutsche Bahna i njemačko ministarstvo prometa, kao i nadležna regulatorna tijela, DSV će postati najveća svjetska logistička kompanija.

Razgovarali smo s Marinom Škufcom, predsjednikom Uprave Liburnia pomorske agencije, koji je podsjetio na to da je u zadnjih nekoliko godina bilo velikih preuzimanja u logističkom sektoru na svjetskoj razini te da je ovo samo nastavak tog trenda. Rekao je da će sigurno doći do nekih promjena na svjetskim tržištima.

- Međutim, kod nas promjena ne bi trebalo biti. To su kompanije koje ciljaju na velike projekte u kojima hrvatske kompanije objektivno ne mogu sudjelovati pa se ta transakcija ne bi trebala odraziti na naše tržište. Imamo iskustvo kada je upravo DSV preuzeo Panalpinu Welttransport Holding 2019. i kada smo se pitali koje promjene na tržištu dolaze. Međutim, iako su neka svjetska tržišta osjetila tu akviziciju, naše nije – kaže Škufca.

Inače, riječ je o jednoj od najvećih prodaja državnog poduzeća u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina, a dionice DSV-a nakon Bloombergove najave u četvrtak su skočile za deset posto, a u petak za dodatnih 4,3 posto. Bit će to izazov za Dance, piše Bloomberg, jer će tom akvizicijom udvostručiti broj zaposlenih s obzirom da DB Schenker ima oko 73 tisuće zaposlenika.

DSV je posljednjih godina integrirao neke veće akvizicije, poput UTi Worldwide Inc. 2016. i tri godine kasnije već spomenuti Panalpina Welttransport Holding AG 2019. Posljednje veliko preuzimanje odigralo se krajem 2022. kada je DSV kupio kuvajtsku logističku kompaniju GIL za 4,1 milijardu dolara, najavivši još tada da je spreman za novo preuzimanje.

Prvi veliki izazov

DSV je 70-ih godina prošlog stoljeća osnovalo deset danskih autoprijevoznika. Rasla je kroz akvizicije u koje se ubrajaju i one koje su u tom trenutku bile veće od danske kompanije. Glavni izvršni direktor Jensa H. Lund često je isticao da je DSV još 2000. kupio tvrtku DFDS Dan Transport Group, koja je tada bila četiri puta veća od preuzimača. Za Lunda će, piše dalje Bloomberg, ova akvizicija biti prvi veliki izazov nakon što je ove godine preuzeo čelnu dužnost od Jensa Bjorna Andersena, pod kojim je cijena dionice skočila više od 10 puta tijekom 15 godina mandata.

Inače, DSV je u utrci za DB Schenkerom pobijedio kompaniju CVC, iako je najmoćniji radnički sindikat u Njemačkoj Verdi prošlog mjeseca povukao neobičan potez podupirući ponudu CVC. Sindikalno su vođe smatrale da bi CVC otpustio manje ljudi nakon preuzimanja, no DSV je kao odgovor obećao dodatna radna mjesta i ulaganja.

Špediterska industrija profitirala je od postpandemijskog procvata potrošača, bilježeći rekordnu dobit, samo da bi se suočila s oštrim padom 2023. nakon što su se opskrbne linije i potrošnja normalizirali. Velik dio industrije ponovno je profitirao jer je sukob na Crvenom moru prekinuo opskrbne linije krajem prošle godine, uzrokujući ponovno skok cijena vozarina.

Državna tvrtka Deutsche Bahn, koja se bori s lošom infrastrukturom u svojoj željezničkoj mreži, priopćila je pak da će prihod od prodaje DB SCHenkera iskoristiti za znatno smanjenje duga.

18. rujan 2024 19:30