Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Deloitte zaključio proteklu financijsku godinu s rekordnih 65 milijardi dolara prihoda

12. Rujan 2023.
Helena Schmidtfoto Rene Karaman

Revizorsko-konzultantska kuća Deloitte u protekloj je fiskalnoj godini, zaključenoj krajem svibnja 2023., ostvarila prihod od 64,9 milijardi dolara što je porast od 14,9 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovime je Deloitte povećao svoju prednost među ‘Velikom četvorkom‘, navodi se u priopćenju.

– U okruženju sve veće kompleksnosti i ubrzanog tempa tehnološki vođenih promjena diljem svijeta, Deloitteova neusporediva širina stručnosti unutar našeg multidisciplinarnog modela i dalje nas izdvaja na tržištu – izjavio je Joe Ucuzoglu, izvršni direktor Deloittea.

– Ovo je okruženje koje sve više cijeni raznolikost mišljenja i interdisciplinarne rješenja, što direktno odgovara našim snagama. Usred transformacijskih napredaka u tehnologiji i dinamične ekonomske i geopolitičke situacije, naši ljudi s ponosom uživaju povjerenje javnosti i pomažu klijentima i zajednicama da uspješno savladaju mnoge od najkompleksnijih izazova današnjeg vremena – dodao je Ucuzoglu.

Dok je tehnološko savjetovanje usporilo nakon pandemije koronavirusa, tvrtke još uvijek nadograđuju svoje IT i digitalne usluge. Najbrži rast, bilježeći skok prihoda od 19,1 posto, na 29,6 milijardi dolara, Deloitte je ostvario od usluga konzaltinga. Savjetodavno poslovanje u vezi s rizicima, koje uključuje savjete o kibernetičkoj sigurnosti i klimatskim promjenama, zabilježilo je drugi najveći rast prihoda na globalnoj razini od 17,5 posto.

Rast prihoda u poslovanju revizije i osiguranja ubrzao se u odnosu na prethodnu godinu na 13,8 posto u lokalnoj valuti. Prihodi su dosegnuli 12,3 milijarde dolara, potaknuti radom na okolišu, društvu i upravljanju, poput pripreme tvrtki za nove standarde ESG izvještavanja. Odjel poreza zabilježio je rast prihoda od 9,1 posto pomažući klijentima u ispunjavanju sve složenijih obveza poreznog usklađivanja kao i u transformaciji poreznih operativnih modela. Financijsko savjetovanje povećalo je prihode za 4,7 posto na 5,1 milijardu dolara.

U protekloj godini broj zaposlenih u Deloitteu se povećao 11 posto te trenutno zapošljava 457 tisuća stručnjaka diljem svijeta. Prema podjeli po regijama, rast prihoda bio je najsnažniji u Americi sa 17,5 posto. Slijede Europa, Bliski istok i Afrika sa 12,6 posto, dok azijsko-pacifička regija zaostaje.

– Poslovni uspjeh Deloittea temelji se na našoj predanosti u integriranju naše svrhe – ostvariti učinak koji čini razliku. Također crpimo snagu iz našeg multidisciplinarnog modela, koji objedinjuje širinu i dubinu iskustva i sposobnosti unutar naše globalne organizacije kako bismo odgovorili na kratkoročne i dugoročne sile koje oblikuju poslovanje i društvo. Ovaj integrirani pristup omogućava nam da oživimo našu svrhu i ostvarimo značajan utjecaj za naše dionike te nam ujedno pomaže kako bismo i dalje ostali predvodnici u rješavanju velikih pitanja kao što su gospodarska nejednakost i klimatska kriza – izjavila je Helena Schmidt, rukovoditeljica hrvatskog ureda Deloittea i partnerica u Odjelu poreza.

Deloitte planira u sljedećih 10 godina uložiti više od 3 milijarde dolara u društveni utjecaj, stoji u priopćenju.

20. srpanj 2024 02:37