Tvrtke i tržišta
StoryEditor

EU: Janaf kao alternativa Družbi omogućio dogovor o embargu na naftu

31. Svibanj 2022.
JANAF, terminal Omišalj

Čelnici država članica EU-a postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, a Mađarska će moći alternativno nabavljati naftu preko Hrvatske u slučaju problema s naftovodom Družba.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za trideset posto u roku od 20 do 30 dana i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura. Plenković je rekao da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

I predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je na konferenciji za novinare u noći na utorak odbacila spekulacije da bi Mađarska mogla biti ovisna o ruskoj nafti još godinama, kazavši da je Plenković rekao da se može opskrbljivati preko Jadranskog naftovoda. Von der Leyen je pritom spomenula rok za povećanje kapaciteta Janafa od 45 do 60 dana.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u ponedjeljak prije početka samita da je prijedlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali da Mađarska treba jamstvo da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba. Orban je odustao od veta gotovo mjesec dana otkad je Komisija izišla s prijedlog da se do kraja godine zabrani uvoz ruske nafte u EU-u.

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sustava za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama te zabranu emitiranja trima ruskim televizijama. Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Oko dvije trećine ruske nafte uvozi se u EU tankerima, a s obzirom da su Njemačka i Poljska najavile da će do kraja godine posve odustati od ruske nafte, to znači da će uvoz ruske nafte smanjiti za 90 posto.

Ursula von der Leyen i Charles Michel najavili su i makroekonomsku pomoć Ukrajini od 9 milijardi eura za osnovno funkcioniranje države.

20. travanj 2024 03:15