Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Goran Vrabec (Volim Ljuto): Od nule do najvećeg proizvođača ljutih umaka u Hrvatskoj

14. Lipanj 2022.
Goran Vrabec, Volim ljutofoto Ratko Mavar

Piše: Roko Kalafatić

Goran Vrabec danas je najveći hrvatski proizvođač ljutih umaka od čili-papričica. Od 2018. godine, bilježi godišnji rast od otprilike 30 posto, počeo je uz pomoć roditelja i kredita pokrenuo uzgoj egzotičnih papričica u Igrišću u Zagorju, a nedugo je nakon toga započeo i s njihovom preradom. 

Danas već posjeduje dva svoja dućana u Zagrebu, a njegovi su proizvodi na policama Konzuma, Kauflanda i Spara, a sve bolje ide i prodaja putem Interneta. 

Vrabecov OPG u malom mjestu Igrišću u Zagorju, udaljenom otprilike 25 kilometara od Zagreba, osnovan je polovinom siječnja 2013., a samo dvije godine i tvrtka Volim Ljuto. U proizvodnju ipak nije ušao sasvim neuk. Uz poljoprivredu je rastao, jer se na imanju njegovih roditelja kojima je neveliki uzgoj raznih kultura bio dodatni izvor financija za njega uvijek našao zadatak na zemlji koji je trebalo obaviti.

Sam kaže da je u posao krenuo s nula kuna i 100 posto rada, da bi tvrtka nakon sedam godina u 2021. zabilježila prihod od četiri i pol milijuna kuna. No do tih je milijuna trebalo stići, a nije bilo lako. Prve godine svog pothvata s čili-papričicama Vrabec je posadio toliko sadnica da bi mnogi taj uzgoj smatrali hobijem, a ne početkom novoga poslovnog pothvata.

– Sve je počelo s dvadeset sadnica na otprilike deset četvornih metara. Druge smo sezone već imali plastenik od stotinjak kvadrata. Trenutačno smo na hektaru zemlje, većina povrća zaštićena je pa tri tisuće metara kvadratnih zauzimaju plastenici, a ostalo mreže protiv tuče. Naše su sadnice uzgajane u gotovo savršenim uvjetima pa nam se ne smije dogoditi nikakva bolest, a moramo računati i na vremenske nepogode – objasnio je Vrabec.

Za Volim ljuto danas je izazov mogućnost širenja. Za veći je uzgoj potrebno dodatno zemljište budući da su potencijal svog zemljišta u Zagorju gotovo iskoristili, no to bi se i dalo riješiti. Mnogo je veći problem radna snaga, malotko je danas zainteresiran za rad u poljo privredi.

– Najveći je problem naći ljude koji žele raditi na zemlji, a nije da takve poslove slabo plaćamo. Kooperante smo počeli ozbiljnije tražiti prije nekoliko godina, jer su nam se ljudi javljali da bi htjeli uzgajati za nas. Na početku nije išlo bajno. Prošle smo godine objavili program i javni natječaj putem interneta nakon čega smo primili pet kooperanata iz okružja.

Svaki je dobio između tisuću i dvije tisuće komada sadnica, dakle skoro pa ništa. Ovo je testna godina, sljedeće će godine minimalni uvjet za kooperaciju biti pet tisuća sadnica – komentirao je Vrabec i dodao da tijekom berbe Volim ljuto otkupljuje čili-papričice koje su za njih uzgajali kooperanti po cijeni od otprilike 18 kuna po kilogramu. Naravno, cijena nije fiksna jer nije sve sorte jednako lako uzgojiti, ali ni pobrati.

Cijeli članak pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

19. travanj 2024 16:27