Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Gordana Kovačević (Ericsson Nikola Tesla): Rasli su nam prihodi na inozemnim tržištima

22. Rujan 2024.
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle:  
Najveće hrvatske tvrtke, unatoč inflaciji i ostalim izazovima, posluju izvrsno. Raste im prihod, više izvoze, razvijaju nove proizvode i digitaliziraju poslovne procese, ulažu u automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI), te smanjuju ugljični otisak. Predsjednike Uprava najboljih kompanija anketirali smo o poslovanju ove godine. Pitali smo ih kakve su im izvozne ambicije, kako prilagođavaju poslovanje ESG zahtjevima i ulažu li i kako u automatizaciju

Nastavljamo ispunjavati obveze sukladno potpisanim višegodišnjim okvirnim ugovorima vezanim uz proširenje i modernizaciju telekom mreža te realizaciju digitalno transformacijskih projekata, a intenzivno radimo i na novim poslovnim prilikama u poslovnim segmentima za telekom operatore i digitalno društvo te dobivanju novih odgovornosti u našem Centru za istraživanje i razvoj u skladu sa strateškim odrednicama kompanije.

Paralelno investiramo u razvoj novih proizvoda, rješenja i usluga u cilju osiguranja konkurentnosti i održivosti u narednim godinama. Usprkos različitim izazovima osigurat ćemo stabilno poslovanje ENT Grupe i u ovoj godini. Ostvarili smo rast prihoda na izvoznim tržištima gdje su intenzivne aktivnosti na realizaciji ugovorenih projekata modernizacije mobilnih mreža, a plan nam je ostvariti dodatni rast izvoza. Integracija novih ESG procesa u postojeće poslovne sustave zahtijeva prilagodbe kako bi se osigurale dosljedne i pouzdane informacije o cjelokupnom poslovnom sustavu.

Preduvjet je prethodna temeljita analiza, planiranje i suradnja različitih funkcija u kompaniji. Kvalitativni iskorak u procesu prikupljanja i analitici podataka i unaprjeđenju internih procesa vezano za ESG izvještavanje već smo napravili time što su naši stručnjaci razvili ESG data management modul koji nam pomaže pri učinkovitoj prilagodbi novih zahtjeva. Ovaj alat aktivno nudimo na tržištu svim obveznicima novog standarda za kreiranje nefinancijskih izvještaja (ESRS).

Kontinuirano ulažemo u modernizaciju poslovanja, što uključuje i automatizaciju pojedinih poslovnih procesa te korištenje umjetne inteligencije (AI). Već niz godina koristimo AI u implementaciji naprednih analitičkih, prediktivnih i optimizacijskih rješenja u području usluga isporuka i upravljanja mobilnim mrežama te u ICT rješenjima za digitalizaciju javnih servisa i usluga. U suradnji s globalnom korporacijom Ericsson, naša domenska AI rješenja imala su priliku dobiti potvrdu i kod kupaca na globalnoj razini

22. rujan 2024 15:02