Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HEP grupa u prvom polugodištu s gubitkom od 1,1 milijardu kuna

03. Listopad 2022.

HEP grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidirani neto gubitak od 1,1 milijardu kuna, dok je u isto vrijeme lani imala dobit od gotovo 1,3 milijarde kuna, pokazuje polugodišnje konsolidirano financijsko izvješće koje je Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila na svojim mrežnim stranicama. 

Poslovni prihodi HEP grupe (HEP zajedno s ovisnim društvima) u prvih su šest mjeseci ove godine iznosili 9,9 milijardi kuna i u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći su za 2,4 milijarde kuna ili 31,9 posto. 

No, istodobno su troškovi poslovanja porasli za gotovo 5,4 milijarde kuna ili za 89,4 posto, na 11,4 milijarde kuna, što iz HEP-a objašnjavaju nepovoljnim hidrološkim okolnostima, uz više cijene uvezene električne energije, prirodnog plina i ugljena. 

Veći poslovni prihodi

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, u prvom su polugodištu ove godine prihodi od prodaje električne energije ostvareni u iznosu od gotovo 8,4 milijarde kuna te su na godišnjoj razini povećani 2,2 milijarde kuna ili 36,1 posto. Iz HEP-a to objašnjavaju većom potrošnjom kupaca poduzetništva uz više cijene električne energije te višim cijenama električne energije kupcima kućanstva i naknade za korištenje mreže prijenosa i distribucije od 1. travnja 2022. godine.

Iz HEP-a u obrazloženju polugodišnjeg financijskog izvješća navode kako su prihodi od prodaje toplinske energije povećani za 300 tisuća kuna, a od prodaje plina za 72,7 milijuna kuna 'zbog povećanja prosječne prodajne cijene kupcima poduzetništva, veće potrošnje uslijed širenja na druga distribucijska područja te preuzimanja uloge zajamčenog opskrbljivača od 1. travnja 2022. godine'.

Svi ostali poslovni prihodi povećani su za 111,3 milijuna kuna.

Troškovi nabave porasli više od 200 posto

Na snažniji, pak, rast troškova poslovanja ponajviše su utjecale nepovoljne hidrološke aktivnosti te rast troškova uvoza električne energije i energetskog goriva. 

Tako su troškovi nabave električne energije u prvih šest mjeseci ove godine iznosili gotovo 3,9 milijardi kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje više za 2,6 milijardi kuna ili za 206,2 posto, prvenstveno, kako se navodi u izvješću Uprave o financijskom položaju i analizi rezultata poslovanja, 'zbog 255 posto više cijene uvezene električne energije te povećanja obveznog otkupa sa 40 posto na 60 posto ukupno proizvedene električne energije u sustavu poticaja'. 

Trošak energetskog goriva u prvoj polovini ove godine iznosio je gotovo 2,5 milijardi kuna, što je povećanje za 1,7 milijardi ili za 235 posto, 's obzirom na više cijene i utrošak prirodnog plina i ugljena'.

Trošak nabave plina za tržišnu opskrbu povećan za 348,2 milijuna kuna (229,7 posto) uslijed veće nabave plina uz višu prosječnu nabavnu cijenu plina, objašnjavaju iz HEP-a, dodajući da su svi ostali poslovni rashodi povećani za 708,2 milijuna kuna.

Potrošnja struje porasla za 3,8 posto

Po podacima iz izvješća HEP-a, ukupna potrošnja električne energije kupaca u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 8.293 gigavatsati (GWh), što je za 306 GWh ili 3,8 posto više u odnosu na potrošnju u istom razdoblju prošle godine. Pritom je potrošnja kupaca iz kategorije poduzetništva povećana za 299 GWh a kućanstava za sedam GWh.

Ukupna prodaja opskrbljivača HEP grupe veća je za 522 GWh (7,4 posto) u odnosu na isto razdoblje 2021. godine te je u prvih šest mjeseci ove godine HEP grupa ostvarila tržišni udio od 91,8 posto (u isto vrijeme lani 88,8 posto), ističu iz HEP-a.

Iz HEP-a ističu kako je prvo ovogodišnje polugodište obilježeno izuzetno nepovoljnim hidrološkim okolnostima sa smanjenom energetskom vrijednošću dotoka te je udio hidroelektrana u strukturi izvora električne energije iznosio 27 posto. U hidroelektranama je proizvedeno 2.570 GWh, što je za 1.601 GWh manje u odnosu na prvo polugodište 2021. godine.

U termoelektranama je proizvedeno 2.152 GWh električne energije (23 posto raspoložive električne energije HEP grupe), što je za 494 GWh (30 posto) više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. 

Isporuka iz nuklearne elektrane Krško iznosila je 1.486 GWh, što predstavlja 16 posto raspoložive električne energije HEP grupe.

Ukupno je nabavljeno 3.283 GWh, od čega se 929 GWh odnosi na otkup električne energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovitih kogeneracija u sustavu poticaja, a 2.354 GWh na uvoz i nabavu od trgovaca i proizvođača u Republici Hrvatskoj te nabavu za pokriće gubitaka u mreži prijenosa, navodi se u izvješću. 

HEP grupa je u prvih šest mjeseci ove godine investirala 1,01 milijardu kuna, što, kako se navodi, obuhvaća zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača.

Likvidnost HEP grupe je bila zadovoljavajuća te su obveze prema dobavljačima podmirivane u roku dospijeća, zaključuje se u izvješću Uprave o financijskom položaju i analizi rezultata poslovanja.

15. lipanj 2024 23:53