Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HPB u 2021. godini ostvarila rekordnu neto dobiti od 202 milijuna kuna

30. Ožujak 2022.
Marko Badurinafoto Dražen Lapić

Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, Hrvatska poštanska banka u 2021. godini ostvarila je rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na godinu ranije te najbolji rezultat u 30-godišnjoj povijesti Banke. Kako se navodi u priopćenju, pozitivni trendovi i napredak zabilježeni su u svim ključnim segmentima poslovanja HPB-a.

Operativna dobit viša je za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 312 milijuna kuna kao posljedica porasta svih relevantnih kategorija prihoda, ali i smanjenja operativnih troškova zahvaljujući odgovornom upravljanju i optimizaciji poslovnih procesa.

Imovina Banke tijekom 2021. porasla je za 2,4 milijarde kuna na 27,9 milijardi kuna, a dodatno je ojačana i kapitaliziranost te dosegnuta stopa adekvatnosti kapitala od 25,7 posto po čemu je HPB u vrhu bankarskih institucija u Hrvatskoj.

Rekordno niska razina udjela nenaplaćenih potraživanja prvenstveno je rezultat nastavka trenda poboljšanja kvalitete kreditnog portfelja, odnosno smanjenja neprihodujućih izloženosti.

Ostvaren je rast kredita stanovništvu, posebno u segmentu stambenog kreditiranja, od 15,5 posto, a odličan rezultat postignut je u programu APN subvencioniranih kredita u kojem se HPB redovito ističe kao jedna od najaktivnijih banaka te značajno premašuje svoj tržišni udio. U prošlogodišnjem, šestom krugu APN-a odobreno je novih 270 milijuna kuna.

U segmentu gospodarstva fokus kreditnih aktivnosti bio je na zahtjevima za obrtnim sredstvima i refinanciranju postojećih obveza.

Zahvaljujući suradnji sa strateškim partnerom Hrvatskom poštom, HPB nastavlja povećavati dostupnost bankarskih usluga različitim segmentima klijenata te je danas najdostupnija banka u Hrvatskoj.

Hrvatska poštanska banka je 1. ožujka 2022. preuzela Sberbank čime je omogućila normalizaciju i stabilizaciju njenog poslovanja u iznimno kratkom roku, kao i očuvanje njene imovine i imovine njenih klijenata. Sberbank u sanaciji će nakon završetka sanacije nastaviti poslovanje u okviru HPB Grupe pod nazivom Nova hrvatska banka d.d. uz novi vizualni identitet koji odražava novi početak i dodatnu povezanost s HPB Grupom.

Tom akvizicijom HPB je značajno osnažila svoju poziciju na bankarskom tržištu u Hrvatskoj što se očituje u zajedničkom tržišnom udjelu te dvije banke od 7,77 posto na dan 31.12.2021. godine, što predstavlja polugu za daljnji tržišni iskorak i ostvarenje sinergijskih učinaka.

S rekordnim rezultatom u 2021. te stabilnom i snažnom tržišnom pozicijom HPB je tako u potpunosti spremna i usmjerena na svoje prioritete u 2022. godini: uspješnu provedbu projekta Euro, pripreme za integraciju buduće Nove hrvatske banke te razvoj i primjenu načela održivog poslovanja kao jednog od temelja poslovne politike i strategije razvoja Banke.

28. siječanj 2023 17:15