Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatska i u studenom pri vrhu EU po rastu prometa u maloprodaji

09. Siječanj 2024.

Hrvatska je i u studenom bila među zemljama EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji dok su Europljani u prosjeku blago smanjili potrošnju, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je promet u maloprodaji u studenom pao za 0,3 posto u odnosu na listopad kada je, prema revidiranom podatku, porastao za 0,4 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata. Na razini Unije promet se smanjio za 0,2 posto, nakon što je u listopadu porastao za 0,5 posto, prema revidiranom podatku.

Najviše je u studenom pao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 0,4 posto u eurozoni i za 0,3 posto u EU. Blago je pao i promet u trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, za 0,1 posto na oba područja. Povećao se, pak, promet na benzinskim postajama, za 1,4 posto u eurozoni te za 0,4 posto u EU.

Hrvatska uz Sloveniju

Daleko je najviše u studenom, prema sezonskim prilagođenim podacima, smanjen promet u maloprodaji u Njemačkoj, za 2,5 posto. Slijede Luksemburg i Austrija s padom prometa za 1,4 odnosno za 0,7 posto.

Najviše je pak uvećan promet u Portugalu, za 3,1 posto. Slijede Slovenija i Hrvatska s rastom prometa u maloprodaji za tri posto u odnosu na listopad. Hrvatska je i u listopadu bila u skupini zemalja s najsnažnijim rastom prometa na mjesečnoj razini, za 3,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Irsku, Grčku i Italiju.

Dublji pad

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u studenom za 1,1 posto u eurozoni i za jedan posto na razini Unije, izračunao je statistički ured. U listopadu je u eurozoni bio smanjen za 0,8 posto, a u EU za 0,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Najviše se u studenom smanjio promet u maloprodaji goriva, za 4,5 posto u eurozoni i za pet posto u EU. Slijedi trgovina na malo hrane, pića i duhana s padom prometa za 0,7 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU.

Najblaži pad zabilježen je u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 0,2 posto na oba područja.

Skok u Španjolskoj

Daleko najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je i u studenom Slovenija, za 11,1 posto. U listopadu bio je potonuo za 15,2 posto. Slijede Estonija i Mađarska s padom prometa za 8,8 odnosno za 5,4 posto u odnosu na studeni 2022. godine.

Najsnažniji rast prometa u maloprodaji zabilježen je pak u Španjolskoj, za 6,8 posto. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenom, prema kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 6,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U listopadu uvećan je za 2,8 posto. Slijedi Danska s rastom prometa od 6,3 posto.

09. travanj 2024 01:08