Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ina i MOL dobili konačno odobrenje EK-a za preuzimanje OMV-a Slovenija

20. Svibanj 2023.
omv

Ina i MOL dobili su konačno odobrenje Europske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija čiji se završetak očekuje do kraja lipnja, nakon čega će Ina povećati svoj udio u OMV Slovenija sa sadašnjih 7,75, na 33 posto, izvijestila je Ina u subotu.

MOL Grupa, čija je Ina članica, dobila je odobrenje Europske komisije čime su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija.

Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize MOL grupe potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMW Slovenije.

Kao preduvjet za pozitivnu odluku Europske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u ožujku sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih postaja Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji.

Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. lipnja ove godine.

Istodobno će se, kažu u Ini, provoditi sporazum između MOL-a i Ine prema kojem će Ina povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto.

- Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoeuropskoj regiji u većoj mjeri nego danas te će MOL Grupa u partnerstvu s Inom postati drugi najveći igrač na slovenskom tržištu -  kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je na razini MOL Grupe izraženo uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja jer će, kako se navodi, ‘pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji‘.

Vodeći tržišni udjel u prodaji goriva u Sloveniji trenutačno ima Petrol.

15. srpanj 2024 10:00