Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Inflatorni pritisci i dalje prisutni: U eurozoni inflacija usporava, ali temeljna inflacija ubrzava

09. Siječanj 2023.

Prema preliminarnim podacima Eurostata, inflacija u europodručju nastavila je usporavati na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom. Potrošačke cijene u prosincu bile su više za 9,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine (-0,9pb u odnosu na godišnju promjenu u studenom), dok je na mjesečnoj razini evidentiran pad od 0,3 posto.

Snažnije od očekivanja usporavanje potrošačkih cijena generirale su cijene energije čije je usporavanje rasta (+25,7 posto godišnje, -9,2pb u odnosu na mjesec ranije) potaknuto padom cijena goriva za motorna vozila i fiskalnim mjerama za pomoć kućanstvima i poduzećima u visokim energetskim troškovima. Tako su na mjesečnoj razini cijene energije niže za 6,5 posto.

Iako su pojedine fiskalne mjere u zemljama europodručja jednokratne, a druge se prilagođavaju ili prestaju vrijediti u nadolazećim mjesecima, kombinacija baznog učinka i pada cijena plina i električne energije na tržištu mogle bi ublažiti doprinos cijena energije ukupnoj inflaciji.

Istovremeno cijene u kategoriji Hrana, alkoholna pića i duhan nastavljaju ubrzavati na godišnjoj razini te su u prosincu ostvarile stopu rasta od 13,8 posto (+0,7 posto mjesečno).

S druge strane, temeljna inflacija (koja isključuje cijene energije i hrane) iznenadila je tržišne sudionike i ubrzala na rekordnih 5,2 posto na godišnjoj razini (+0,2pb u odnosu na godišnju promjenu u studenom) potaknuta rastom cijena neenergetskih industrijskih dobara (+6,4 posto godišnje) i usluga (+4,4 posto godišnje). Na mjesečnoj razini temeljna inflacija viša je za 0,6 posto. Navedeno upućuje na raširenost i ustrajnost inflatornih pritisaka u cijelom gospodarstvu te se nalazi u središtu pozornosti nositelja monetarne politike.

S druge strane Atlantika, na kraju prošlog tjedna objavljeno je nekoliko ekonomskih podataka koje su privlačile pažnju tržišnih dionika. Podaci američkog statističkog ureda ukazali su na nastavak snažnog tržišta rada u SAD-u, ali i usporavanje rasta plaća u prosincu. Broj novozaposlenih osoba iznosio je 223 tisuće, što je skromnije u odnosu na studeni (256 tisuća), ali i dalje iznad pretpandemijskog prosjeka iz 2019. Povećanje je predvođeno zdravstvom, uslužnim djelatnostima i građevinarstvom.

Stopa nezaposlenosti ponovno se spustila na 3,5 posto, a niža stopa posljednji put je zabilježena u svibnju 1969. (3,4 posto). Stopa participacije iznosila je 62,3 posto (u odnosu na 62,2 posto u studenom). Stoga se hlađenje potražnje na tržištu rada još uvijek ne odvija brzinom kao što Fed priželjkuje, dok je rast plaća snažniji od priželjkivane razine premda je u prosincu zabilježeno blago usporavanje rasta.

22. travanj 2024 18:26