Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Blokiran račun Varteksa, predsjednica Uprave Jelena Bošnjak dala ostavku

09. Svibanj 2024.
Varteks u Sloveniji

Drama u Varteksu se nastavlja. Kompanija je objavom na Zagrebačkoj burzi izvijestila investicijsku javnost da je račun društva blokiran s osnova predaje Zahtjeva za prisilnu naplatu, u svrhu isplate plaća radnicima. Također, članica Uprave Društva Jelena Bošnjak podnijela je ostavku s danom 09. svibnja 2024. godine, stoji u objavi na ZSE.

Ranije tijekom dana, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je da se razmatralo više mjera kojima Vlada može pomoći Varteksu kao privatnoj tvrtki, pozvavši Upravu tvrtke da se javi Vladi, ujedno se čudeći što to već nije učinila. Iz Varaždina su se ministru zahvalili na ponudi za pomoć. Kažu da su mu poslali mail te da čekaju termin sastanka.

U nastavku priopćenja iz Varteksa napominju da je drugi najveći dioničar Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa. Iz tvrtke su se Čajiću zahvalili ‘što se još jednom nesebično zauzeo za radnike Varteksa kao i mnogo puta do sada‘.

– Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom – poručuju iz Varteksa.

Inače, radnici i radnice Varteksa već su četvrti dan u štrajku zbog neisplate dijela plaće iz veljače i cijele plaće iz ožujka. Donedavna predsjednica Uprave Jelena Bošnjak u utorak je izjavila da će zaostale plaće biti isplaćene slijedeći tjedan, a to je isto ponovio tog dana i Čajić gostujući u dnevniku HTV-a. Čajić, tehnološki poduzetnik koji je vrlo nesklon davanju izjava za medije, zbog ove situacije neočekivano javno istupio nakon što je prozvan da usporava oporavak tvrtke. Kako je prenio Jutarnji list, istaknuo je da je u Varteks uložio vjerujući tada u viziju Nenada Bakića no da je ostao neugodno iznenađen kada Bakić kasnije nije pokazao spremnost da preuzme financiranje nego je ostao sam i osjetio se iznevjeren.

Podsjećamo također da je jedna od opcija o kojoj se govorilo bila i ta da nakon dokapitalizacije (odluka će biti donesena na sjednici Skupštine tvrtke 21. svibnja) dio novca bude usmjeren na isplate plaća. S druge strane, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Tomislav Rajković za Lider je tada izjavio da novac predviđen za dokapitalizaciju neće biti dovoljan da se isplate zaostalih plaća, no ako je to uopće zapravo i mogla biti opcija, o njoj se više ne govori, nego samo o Čajićevoj pozajmici.

10. svibanj 2024 10:08