Tvrtke i tržišta
StoryEditor

JGL isplaćuje dividendu od tri eura po dionici, značajno povećanje u odnosu na lani

10. Svibanj 2023.
Ivo Usmiani
Riječka farmaceutska kompanija JGL sazvala je Glavnu skupštinu 19. lipnja, a među prijedlozima odluka su one o uporabi dobiti i isplati dividende.
 
JGL je u prošloj godini ostvario dobit u iznosu 15,6 milijuna eura (118 milijuna kuna) od čega se 4,7 milijuna eura (35,5 milijuna kuna) raspoređuje u se u zakonske rezerve društva za neotpisane troškova razvoja. Dobit u iznosu od 10,9 milijuna eura (82,4 milijuna kuna) raspoređuje se u zadržanu dobit društva.
 
Također, prihvaća se prijedlog Upravnog odbora o isplati dividende dioničarima iz kumulirane zadržane dobiti JGL-a ostvarene u 2009. i 2010. godine.
 
Dioničarima JGL-a imateljima redovnih dionica koje glase na ime, oznake vrijednosnice JDGL-R-A isplatiti će se dividenda u iznosu od tri eura po dionici i to na slijedeći način: u novcu će se isplatiti iznos od 1,50 eura po svakoj dionici, a ostatak dividende isplatiti će se u pravima, odnosno dionicama društva. 
 
Dividenda koja dioničaru pripada u pravima – dionicama društva utvrditi će se na način da će se broj njegovih dionica pomnožiti sa svotom dividende od 1,50 eura i nakon toga podijeliti sa prosječnom cijenom dionice društva po kojoj su dioničari trgovali dionicama u razdoblju od tri mjeseca prije 24.travnja 2023. godine i tako utvrditi pravo na broj dionica zaokruženo na prvi niži cijeli broj. Ostatak će biti isplaćen u novcu. Za isplatu dividende u pravima – dionicama Društva koristiti će se vlastite dionice društva, stoji u pozivu na Glavnu skupštinu.
 
Za usporedbu, JGL je lani isplatio dividendu od 1,8 eura po dionici (14 kuna) na isti način. U novcu je bilo isplaćeno sedam kuna po dionici, a ostatak dividende je bio isplaćen u pravima – dionicama društva.
 
Najveći dioničar JGL-a je Ivo Usmiani, ujedno i predsjednik Upravnog odbora, koji drži 31,67 posto dionica, a slijede Sanja Katalinić sa 10, 08, Gordana Saršon s 9,92 posto, sam JGL d.d.. s 5, 28 posto, Eva Usmiani Capobianco s 2,7 posto dionica i Gordana Božić s 2,4 posto dionica.
18. travanj 2024 08:57