Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jiří Dvorjančanský (A1 Hrvatska): Pritisak inflacije oblikovat će poslovne rezultate

29. Rujan 2022.
Jiří Dvorjančanský, predsjednik uprave A1 Hrvatska

Iako su pritisnuti teškim uvjetima poslovanja, predsjednici uprava i direktori najboljih hrvatskih tvrtki nadaju se da će se uspjeti izboriti s inflacijom, visokim cijenama energenata i sirovina, ali i sve skupljim radom. Pred nama je vrlo teško poslovno razdoblje, no vjeruju da će uspješno odoljeti svim izazovima. Da im nade nisu neutemeljene pokazuju i poslovni rezultati. U sklopu ankete za Liderovih 500 najboljih o budućnosti poslovanja A1 Hrvatska progovorio je predsjednik Uprave Jiří Dvorjančanský

U drugoj polovici 2022. sa sigurnošću možemo reći da su pred nama još veći poslovni izazovi uzrokovani makro i mikro ekonomskim kretanjima. Unatoč predviđenom pozitivnom predznaku BDP-a u ovoj i idućoj godini, pritisak inflacije svakako će oblikovati poslovne rezultate i razvoj nacionalnog gospodarstva.

Telekomunikacijski sektor pod udarom je cijena energenata, posebice električne energije koje su operatori veliki potrošači. Nastavila se i kriza globalnih lanaca opskrbe te poskupljenje sirovina i čipova za održavanje i izgradnju infrastrukture.

Dobri polugodišnji poslovni rezultati A1 Hrvatske potvrda su održive poslovne strategije koja se najviše odražava u razumijevanju potreba privatnih i poslovnih korisnika. Unaprjeđujemo korisničko iskustvo, infrastrukturu, ICT usluge i rješenja kako bismo zadržali pozitivne trendove i kontinuitet investicija.

Nastavljamo s izgradnjom 5G mobilne mreže, a u fiksnom segmentu premašili smo 600 tisuća kućanstava s najvećom optičkom mrežom u Hrvatskoj. Ambiciozno gradimo prema njih 800 tisuća. Tako ćemo u iduće dvije godine obuhvatiti više od 60 posto kućanstava u cijeloj Hrvatskoj. To otprilike znači da će gotovo dva od tri kućanstva imati pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži kao temelju digitalnog društva i gospodarstva te napretku Hrvatske prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI).

Analiziramo aktualne mjere Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena te njihov učinak na poslovanje u telekomunikacijskom sektoru. Pozdravljamo sve poteze koji doprinose boljem položaju i financijskom osnaživanju zaposlenih. Očekujemo da će Vlada nastaviti s aktivnom politikom i reagirati kako bi dodatno pružila potporu svim građanima, kao i poduzetnicima.

Ne zaboravimo da je pandemija koronavirusa značajno utjecala na gospodarstvo općenito, ali tijekom protekle dvije godine digitalna se transformacija pokazala imperativom. Upravo su telekomi bili predvodnici te transformacije, ali i partneri svima ostalima u ubrzanoj digitalizaciji.  

19. travanj 2024 18:05