Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Končar na sajmu InnoTrans u Berlinu predstavio novi niskopodni električni tramvaj

20. Rujan 2022.
Končarev niskopodni tramvaj na sajmu InnoTrans u Berlinu

Grupa Končar je na ovogodišnjem izdanju sajma InnoTrans ponovno predstavila svoja najnovija visokotehnološka rješenja u tračničkom prijevozu, među kojima se posebno istaknuo niskopodni tramvaj, model TMK 2300 LT, koji će po završetku sajma biti isporučen kupcu Liepājas Tramvajs, iz Latvije.

InnoTrans je inače najveći svjetski sajam transportne industrije i tehnologije te najvažniji sajam za sektor tračničkog prijevoza i željezničke infrastrukture, na kojem ove godine sudjeluje više od 145.000 posjetitelja te oko 2830 izlagača iz više od 60 zemalja. U sklopu ovog  događaja održat će se čak 250 svjetskih premijera.

- Biti dijelom najvećeg svjetskog sajma transportne industrije i tehnologije, dodatna je potvrda naših napora da stvaramo globalno prepoznate proizvode visoke kvalitete te tako jačamo hrvatsku industriju, i to posebice na području visoke tehnologije. Ponosni smo što upravo na ovoj pozornici možemo predstaviti svoj niskopodni električni tramvaj, namijenjen važnom europskom kupcu. Već smo u dugogodišnjoj kvalitetnoj i uspješnoj suradnji sa zagrebačkim ZET-om potvrdili da posjedujemo potrebnu viziju, stručnost i alate za provedbu inicijative o zelenoj i održivoj mobilnosti. Stoga očekujemo daljnji razvoj elektrifikacije javnog prijevoza te prilike za nove suradnje na europskom tržištu. Vjerujemo da će te prilike zajedno s našim kvalitetama prepoznati i novi potencijalni kupci i partneri na ovogodišnjem InnoTransu -  poručio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Ovaj tramvaj, model TMK 2300 LT  je trinaesti od ukupno 14 niskopodnih tramvaja koje će Končar prema sklopljenim ugovorima isporučiti za grad Liepāju. Tvrtka je dosad isporučila već 12 ugovorenih tramvaja, dok će preostala dva biti isporučena ove godine. Nadalje, Latvija je osigurala čak 80 posto sredstava iz EU fondova, u sklopu programa Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja, a odabir tramvaja dodatno potvrđuju aktualnost i pouzdanost hrvatskih rješenja za prijevoz putnika u gradskom i željezničkom prometu.

Ovom prigodom, Grupa Končar je nastupila na dvije lokacije sajma, a osim tramvaja, izloženog na vanjskom prostoru dužine 21 m, Končar je na svom unutarnjem  prostoru veličine 87 m2 izložio motor za niskopodni vlak, snage 525 kW, napona 1000 V i težine 1250 kg.

21. travanj 2024 10:39