Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Končarovoj dionici analitičari predviđaju još jednu sjajnu godinu

22. Veljača 2024.

Dionice Končar-Elektroindustrije te njegove tvrtke kćeri Končar – Distributivni i specijalni transformatori (Končar-D&ST) prošle su godine bile zvijezde domaće burze, a sličnu izvedbu analitičari predviđaju i ove godine. Prema analizi InterCapitala, dionica Končar-EI mogla bi u idućih godinu dana vrijediti i 274 eura što je 21 posto više od zaključne cijene ovoga utorka. Na toj cjenovnoj razini odnos cijene dionice i zarade (P/E) iznosio bi 12,6, a omjer vrijednosti poslovanja i operativne dobiti (EV/EBITDA) od 6,7. Stoga su InterCapitalovi analitičari Končarovoj dionici dodijelili etiketu ‘vrlo preporučljiva kupnja‘.

Najtrgovaniji na burzi

InterCapitalova analiza očito je u srijedu odjeknula među ulagačima s obzirom da su Končarove dionice bile najtrgovanije na burzi. Uz promet od 600 tisuća eura Končar-D&ST trgovao se po 1060 eura dok je Končar-EI na prometu od 350 tisuća eura bilježio skok od 6,2 posto na 240 eura.  

Inače, samo tijekom ove godine Končar je na burzi povećao svoju cijenu za 21 posto, nakon što je tijekom 2023. njegova vrijednost skočila za 63 posto. K tome, dionica Končar-D&ST lani je ostvarila još rapidniji skok od (za domaće prilike) nevjerojatnih 162,5 posto. Kao i ‘veći brat‘, i Končar-D&ST nastavlja rasti u 2024., pa je u nepuna dva mjeseca ove godine ojačao više od 22 posto. Time su Končareve dionice znatno nadmašile cijelo tržište, iskazano indeksom CROBEX koji je lani porastao za 28 posto, a za ovu godinu u plusu je gotovo sedam posto.

U InterCapitalu smatraju da će Končar snažno profitirati od nastavka zelene tranzicije u Europskoj uniji što će dodatno ojačati prodaju. Europska komisija nedavno je predložila ubrzanje smanjivanja emisija stakleničkih plinova do 2030. godine, a to će se odraziti na pojačanu potražnju za transformatorima, najveći segment Končarova poslovanja.

Rekordne narudžbe

Matej Pretković, analitičar Erste banke kaže kako, gledajući unaprijed, u toj banci predviđaju da će kompanija zadržati snažno poslovanje u 2024. godini, slično postignućima u 2023. – Takva očekivanja su potkrijepljena rekordnim narudžbama tijekom 2023. godine za koje predviđamo nastavak rasta, iako u nešto sporijem tempu u usporedbi s poprilično visokom prethodnom godinom. Pritom treba napomenuti kako trenutna knjiga narudžbi Končar grupe ima dovoljno posla za cijelu 2024. godinu i dio 2025. godine, te očekujemo čak i povećanje proizvodnog kapaciteta što vjerujemo da će biti popraćeno rastom prihoda - naglašava Ersteov analitičar.

image

Matej Pretković, analitičar Erste banke

foto

Uz to, Pretković kaže kako se vidi da je kompanija fokusirana na rast, te je aktivna i u M&A sektoru kako bi proširila svoje poslovanje i time ostvarila dodatne ekonomije razmjera. Vrijednost robe u Končarovoj knjizi narudžbi trenutno iznosi 1,4 milijarde eura što je rekordna razina od osnutka kompanije. S obzirom na već spomenutu zelenu tranziciju, analitičari InterCapitala stoga očekuju nastavak rasta narudžbi. Prošle godine kompanija je povećala svoja očekivanja za fiskalnu godinu, najavivši 40 milijuna eura veću prodaju, sa 760 na 800 milijuna eura. K tome, Končar je usvojio ambiciozni poslovni plan za ovu godinu, koji analitičari ocjenjuju održivim.

Relativno atraktivne razine

Što se tiče dividende, u InterCapitalu naglašavaju kako se kompanija do sada pokazala kao stabilan isplatitelj dobiti dioničarima. Prošle godine isplaćeno je dva eura po dionici što daje dividendni prinos od 1,5 posto. U idućim godinama dividendni prinos trebao bi se kretati između jedan i dva posto. Na pitanje je li sadašnja cijena dionice opravdana, Matej Pretković kaže kako je kretanje cijene dionice u velikoj mjeri pratilo performanse Končara, što se najviše očitovalo na tržištu tijekom prošle i ove godine.

- Unatoč već pozamašnom dosadašnjem rastu, i dalje smo relativno optimistični u pogledu same dionice, s obzirom na izvrsne rezultate koje je kompanija do sada pokazala, te na očekivanja daljnjeg rasta poslovanja. Osim toga, uspoređujući Končar s globalnim konkurentima u industriji, primjećujemo da se dionica trguje na relativno atraktivnim razinama investicijskih pokazatelja - kaže Pretković.

25. travanj 2024 10:43