Tvrtke i tržišta
StoryEditor

M SAN Grupa predala ponudu za preuzimanje Data Linka

06. Travanj 2023.
M san
M SAN grupa je predala obvezujuću ponudu za stjecanje stopostotnog udjela u tvrtki Dana Link iz Bjelovara. – M SAN Grupa će pravovremeno obavijestiti javnost o potencijalnim daljnjim koracima vezanim za stjecanje udjela – stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi.

Da pregovori traju neko vrijeme za Lider je potvrdio Darko Crha, direktor i suvlasnik Data Linka, koji će nakon izglednog preuzimanja i dalje voditi tvrtku, a Data Link će zadržati visoku razinu autonomije. O detaljima preuzimanja zasad ne može govoriti.
 
Osim Crhe, suvlasnici Dana Linka su Igor Horvatinčić i bivši bankar i dugogodišnji predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković koji je bjelovarsku tvrtku sredinom 2014. dokapitalizirao s 3,2 milijuna kuna.
 
- Data Link je kao mala, ali visokotehnološka tvrtka s razvojem vlastitih proizvoda zanimljiva meta. Godinama radimo tehnologiju za mnoge njemačke i japanske kompanije, imamo ogromnu količinu znanja, ali nam nedostaje tržišna snaga – komentirao je Crha.
 
Ako dođe do zaključenja transakcije, M SAN bi njima dobio vlastite tehnološke proizvode, a Data Link snažnije pozicioniranje na tržištu. Akvizicija je logičan potez za M SAN budući da kompanije koje samo prodaju tuđe proizvode sve teže opstaju na tržištu.
 
Data Link su još 1991. osnovali bjelovarski poduzetnici Darko Crha i Igor Horvatinčić i čitavo vrijeme se bavi razvojem i proizvodnjom vlastitih tehnoloških proizvoda i rješenja. Danas posluju u tri segmenta, a 95 posto proizvodnje ide u izvoz.
Prvi segment je specijalna LED rasvjeta, a posebno su specijalizirani za brodogradilišta i naftnu industriju. Primjerice, Dana Link je isporučitelj LED rasvjete za tri najveća brodogradilišta u Perzijskom zaljevu.
 
Drugi segment je proizvodnja elektronike, a treći tehnološka rješenja za treće strane gdje rade projektno orijentirana rješenja za različite globalne naručitelje. Novi smjer razvoja bit će vezan uz vodik u kojem vide veliku energetsku perspektivu, a kako kaže Crha, u znanju u tom području već sada ne zaostaju za Nijemcima.
 
Prema podacima Poslovne Hrvatske, Dana Link je 2021. ostvario prihod od 1,14 milijuna eura i neto dobit od 14300 eura, a zapošljavali su 22 ljudi.
13. travanj 2024 11:44