Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Microsoft želi uložiti 10 milijardi dolara u OpenAI. Može li klađenjem na ChatGPT ugroziti Google?

11. Siječanj 2023.

Neki već sad ovaj posao nazivaju najvećim tehnološkim poslom ikada koji bi mogao promijeniti igru kada se priča o umjetnoj inteligenciji

Početak ove godine nam je uz inflaciju, rast kamatnih stopa i globalnu nesigurnost obilježila i umjetna inteligencija i čini se da se iz dana u dan pojavljuju neke nove AI aplikacije i stranice koje bi nam uskoro mogle olakšati (ili otežati) život. Jedan od njih je i sve popularni ChatGPT, chatbot umjetne inteligencije koji je sposoban generirati impresivno detaljne tekstove na temelju samo nekoliko ključnih pojmova. Detaljnije, dizajniran je za generiranje teksta koji izgleda kao da ga je napisao čovjek. Iza ChatGPT stoji startup OpenAI, kojega je 2015. osnovao poduzetnik iz Silicijske doline Sam Altman, a u njemu je svoje prste imao i Elon Musk. Tehnologije OpenAI-ja uz ChatGPT uključuje i AI program za generiranje slika Dall-E2.

U vrlo kratkom roku ChatGPT je osvojio svijet, a nakon nekoliko dana, Altman je rekao kako su se posjeti ovom botu mogli brojati u milijunima. I dalje je takva situacija, pa često ChatGPT bude preopterećen zahtjevima korisnika pa morate čekati na red kako bi isprobali novu čudo umjetne inteligencije.

Microsoft ulaže

Da je u umjetnoj inteligenciji budućnost prepoznao je i Microsoft koji je, kako strani mediji pišu, spreman uložiti dodatnih 10 milijardi dolara u startup OpenAI, kao drugi dio runde financiranja, koja bi tvrtku procijenila na 29 milijardi dolara. Neki već sad ovaj posao nazivaju najvećim tehnološkim poslom ikada koji bi mogao promijeniti igru kada se priča o umjetnoj inteligenciji. Po procjeni od 29 milijardi dolara, Microsoft bi dobio 75 posto OpenAI dobiti dok ne vrati investiciju od 10 milijardi dolara. Nakon što dosegnu taj prag, imali bi 49 posto udjela u OpenAI-ju, s drugim investitorima koji bi uzeli još 49 posto, a neprofitna matična organizacija OpenAI-ja bi dobila 2 posto, piše Bloomberg.

Klađenje na ChatGPT moglo bi pomoći Microsoftu da ugrozi tržište web pretraživanja (tražilica) kojim dominira Google jer Microsoftova tražilica Bing trenutno ima jako mali udio na globalnom tržištu, pa se u Microsoftu nadaju kako bi im umjetna inteligencija omogućila da se oslobode Googleove dominacije nudeći naprednije mogućnosti pretraživanja. Analitičari kažu kako je ovo prva stvarna prijetnja Googleovoj hegemoniji pretraživanja u zadnja dva desetljeća. Inače, Bing drži samo 9 posto tržišta, dok na Google otpada oko 84 posto, prema Statisti. Uz to, Microsoft traži načine integriranja GPT značajki OpenAI-ja u Word, Outlook i PowerPoint.

U prosincu prošle godine je Morgan Stanley objavio izvješće u kojem ispituje je li ChatGPT prijetnja Googleu. Brian Nowak, analitičar, napisao je da bi jezični modeli mogli preuzeti tržišni udio i ‘poremetiti Googleov položaj ulazne točke na internet‘.

Veliki potencijal umjetne inteligencije

Microsoft je još 2019. uložio oko milijardu dolara u OpenAI kako bi potaknuo rast svoje cloud platforme Azure a sam ChatGPT se temelji na jezičnom modelu GPT-3.5 koji je treniran upravo na Azureu. Sam OpenAI očekuje milijardu dolara prihoda do 2024. godine, navodi Reuters, s tim da bi se ta cifra značajno mogla povećati uvođenjem OpenAI-jevog GPT 4, njegovog modela AI sljedeće generacije, kasnije ove godine. Brojke podatkovne tvrtke PitchBook sugeriraju da je VC ulaganje u umjetnu inteligenciju dosegnulo 1,37 milijardi dolara u 2022., što predstavlja gotovo ukupan iznos ulaganja u posljednjih pet godina.

Integracija Dall-E2

Microsoft je već integrirao Dall-E2 alate koji pretvaraju pisani tekst u slike u svoj softver za grafički dizajn dok se ostali OpenAI alati mogu ugraditi u platformu za e-poštu Outlook i uredske alate za produktivnost kao što je Word. U nedavnom izvješću, Oppenheimerov analitičar Tim Horan rekao je da bi OpenAI partnerstvo moglo potaknuti i Microsoftov Azure cloud posao.

- Očekujemo desetke novih usluga od OpenAI/ChatGPT-a koje iskorištavaju Azureovu robusnu infrastrukturu u virtualnom ciklusu. Ove usluge će uključivati prave digitalne pomoćnike, pravne, računovodstvene, financijske usluge i desetke drugih temeljene na umjetnoj inteligenciji. Ova potrošačka umjetna inteligencija zatim će se koristiti u poduzećima (aplikacije) na jednako iznenađujuće načine - rekao je Horan.

Nuance Communication

Prošle godine, Microsoft je kupio tvrtku za umjetnu inteligenciju i govornu tehnologiju Nuance Communication za oko 16 milijardi dolara, potaknut potražnjom za zdravstvenim uslugama na daljinu u vrijeme pandemije.

- Akvizicija će našu tehnologiju izravno uključiti u komunikaciju liječnika i pacijenta, koja je ključna za sve usluge zdravstvene zaštite, a proširit će i našu vodeću ulogu u primjeni AI-ja u poduzetništvu i u biometrijskoj sigurnosti - rekao je tada izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Nuance je poznat po pionirskoj govornoj tehnologiji i sudjelovanju u Appleovom projektu virtualnog asistenta Siri. Nakon promjena poslovne strategije i prodaje manje profitabilnih dijelova poslovanja kompanija se fokusirala na zdravstvo i poslovnu AI. Nuance je inače druga Microsoftova akvizicija po vrijednosti, nakon LinkedIna za koji je 2016. godine izdvojio 26,2 milijarde dolara.

18. travanj 2024 23:28