Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Može li se u Hrvatskoj, kao u Španjolskoj, razvijati industrija usporedno s turizmom?

14. Studeni 2022.
Marinko Došen - AD PLASTIKfoto Lider Media

Splitsko-dalmatinska županija na dnu je ljestvice jadranskih županija po iznosu BDP-u po glavi stanovnika, a pandemija je dodatno ukazala na sve slabosti i nesigurnosti turizma kao glavne gospodarske grane u ovoj županiji. O tome kako osim turizma unaprijediti i druge gospodarske djelatnosti te je li moguće razvijati industrijski sektor u sinergiji s turizmom, raspravljali su sudionici okruglog stola pod nazivom  Održivost industrijskog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, održanog  u prostorijama AD Plastika.

O tome kako unaprijediti i druge gospodarske djelatnosti te je li moguće razvijati industrijski sektor u sinergiji s turizmom, govorili su Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska, Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine iz  Postira, Zvonimir Akrap, član Uprave OTP Banke, Edita Maretić Dimlić, ravnateljica DES-a, Branimir Lela, prodekan za znanost FESB-a te Boris Vrdoljak, direktor tvrtke S+B Systemtechnik.

Irena Weber je naglasila kako je osnovna prednost ovog područja u ogromnom intelektualnom kapitalu i odličnom sveučilištu i obrazovnoj infrastrukturi koja na tržište rada osigurava dostatnu količinu neophodnih stručnjaka za industrijska zanimanja.

Glavna direktorica Hrvatskog  udruženje menadžera i poduzetnika – CROMA Danijela Milić primijetila je da se u javnosti nepravedno prešućuju izvrsne industrijske kompanije s područja Splitsko dalmatinske županije te da dominiraju što se tiče gospodarstva vijesti o turističkim noćenjima i investicijama u turističke objekte.

Investitorima trebaju uvjeti

Marinko Došen predsjednik uprave AD Plastik Grupe vjeruje u razvoj industrije i da se industrijska proizvodnja može, jednako  kao u Španjolskoj, usporedo razvijati s turizmom. - Auto industrija je potpuno promijenila i unaprijedila gospodarstvo Slovačke. Radi se o državi koja ima samo nešto više stanovnika nego Hrvatska. Promijenila se u smislu naprednih tehnologija, znanja i svega ostalog. Danas je udjel autoindustrije u ukupnom BDP-u Slovačke jednak udjelu kompletne hrvatske industrije u našem BDP-u. Interes investitora postoji samo im treba osigurati uvjete - kazao je Marinko Došen.

O tome kako su eliminirali negativan utjecaj industrijskih pogona koji posluju u razvijenim turističkim destinacijama govorili su Mislav Bezmalinović predsjednik uprave Sardine iz Postira i Alen Voloder, predsjednik uprave Cemex Hrvatska.

- Iako smo 2013. godine, zahvaljujući izgradnji novog pogona zadovoljavali sve potrebne standarde što se tiče neugodnih mirisa prilikom prerade ribe i otpadnih voda, mi smo zbog činjenice da naši sumještani žive od turizma uložili dodatna dva milijuna eura kako bi potpuno eliminirali taj utjecaj na okoliš - otkrio je Mislav Bezmalinović.

Alen Voloder je otkrio kako su na kvalitetan način riješili problem cementne prašine te da sada ulažu značajna sredstva u dobivanje energije iz obnovljivih izvora. Zato što vjeruje u budućnost industrije Boris Vrdoljak se vratio iz Njemačke te je u Dugopolju otvorio pogon i osnovao tvrtku S+B Systemtechnik

 

05. prosinac 2022 23:04