Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Muzej iluzija spreman za prodaju: Invera Equity Partners angažirali investicijsku banku u SAD-u

17. Listopad 2024.
Slaven Kordić, partner u Invera Equity Partnersfoto Dražen Lapić

Private equity fond Invera Equity Partners trenutno priprema prodaju globalne franšize Muzej iluzija, čiju vrijednost procjenjuju na stotine milijuna eura, a očekuje se da će ova transakcija biti jedna od najvećih prodaja hrvatske kompanije u povijesti.

Muzej iluzija je svoj put započeo kao inovativan lokalni koncept koji se uz Inveru proširio na više od 25 zemalja i danas privlači pažnju svjetskih investitora, a kako je za Lider rekao Slaven Kordić, partner u Inveri, prvi koraci prema exitu već su poduzeti.

- Možemo potvrditi da smo angažirali vodeću investicijsku banku u US-u kako bismo se pripremili za potencijalne buduće korake. S obzirom da se radi o globalom biznisu svjesni smo da pripremni proces može trajati godinama pogotovo uzimajući u obzir značajani potencijal za daljnji rast kompanije kao i sve veću zainteresiranost potencijalnih investitora. Iako trenutno nismo u aktivnom prodajnom procesu, s obzirom na prirodu našeg poslovanja, uvijek promatramo potencijalne prilike, a pogotovo ako bi iste mogle dodatno osnažiti našu poziciju za rast. Naravno, konačnu riječ oko evaluacije i ‘timinga‘ imat će tržište, no jasno vidimo veliku priliku za daljnji rast, što dodatno motivira naše napore u pripremi i istraživanju svih mogućnosti - kaže Kordić. 

Fokus na rast i širenje

Ovo nije jedini projekt na kojem Invera radi. Njihov prvi fond, vrijedan oko 60 milijuna eura, već je osigurao pozamašan broj ulaganja, ali kompanija ne planira stati. Kordić je već ranije naglasio kako je u pripremi drugi fond, koji će biti znatno veći – između 120 i 180 milijuna eura. Ovaj fond bit će usmjeren na iste vrste kompanija u koje su dosad ulagali, ali će proširiti teritorij prema zapadnim tržištima.

Invera je dosad pokazala da zna prepoznati potencijal u lokalnim projektima i pretvoriti ih u globalne uspjehe, a Muzej iluzija dobar je primjer toga. Prema Kordićevim riječima, ova franšiza je idealan slučaj kako privatni kapital može ubrzati rast tvrtke i omogućiti joj izlazak na globalno tržište.

Fondovi u Hrvatskoj 

Podsjećamo, u Hrvatskoj je trenutačno devetnaest domaćih i regionalnih društava za upravljanje fondovima rizičnoga kapitala, koji raspolažu s više od 3,2 milijarde eura, što je, za ilustraciju, pola iznosa kredita koje su domaće banke plasirale poduzećima za investicije.  

Kako privatni kapital nastavlja igrati ključnu ulogu u razvoju i širenju domaćih kompanija, sve je jasnije da će slijedeće godine donijeti uzbudljive trenutke za Inveru, pogotovo s očekivanim exitom iz Muzeja iluzija i prikupljanjem novog fonda.

- Podižemo drugi fond s ciljem širenja i daljnjeg rasta, što će nam omogućiti još veći utjecaj na tržištu - zaključuje Kordić. 

17. listopad 2024 20:15