Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Na domaćem tržištu elektroničkih komunikacija prihodi porasli 7,5 posto

19. Rujan 2024.

Na domaćem tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovini godine prihodi su porasli za 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 879,8 milijuna eura, pri čemu od usluga u mobilnim mrežama za 8,4, a u fiksnim za gotovo šest posto, izvijestila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Na tom su tržištu u prvoj polovini godine povećana i ulaganja u infrastrukturu te su premašila 50 milijuna eura, od čega posebice u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN), čime je omogućeno širenje naprednih svjetlovodnih (optika) tehnologija te povećanje kapaciteta i brzina internetskih priključaka.

Time je u drugom tromjesečju ove godine nastavljen trend prelaska korisnika s bakrene na svjetlovodnu infrastrukturu, pa je broj internetskih priključaka na tim tehnologijama porastao za više od 81,2 tisuće, uz istodobno smanjenje priključaka na bakrenoj infrastrukturi za gotovo 50,5 tisuća. Tako sada udio VHCN priključaka iznosi gotovo 42 posto, dok je udio priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s povećan na 43,6 posto, navode iz  Hakoma.

I u segmentu naplatne televizije u drugom tromjesečju je u odnosu na prošlogodišnje razdoblje porastao broja priključaka i prihoda. Najveće povećanje, od 81 posto, je kod priključaka putem vlastite OTT ("over-the-top media service") usluge, dok su prihodi od tih usluga porasli za 113,4 posto.

S tržišnim udjelom od 53 posto u naplatnoj televiziji i dalje prevladavaju priključci putem IPTV tehnologije, a ostali su udjeli relativno stabilni - kabelske televizije od 14,5 posto, satelitske od 13,2 posto,  zemaljske naplatne televizija od 10 posto, a vlastite OTT usluge od 9,2 posto.

Povećanje korištenja roaminga i broja korisnika interneta u svim mrežama

Iz Hakoma ističu i poraste u roamingu u drugom tromjesečju ove godine, kada je trajanje poziva stranih državljana putem nacionalnih mreža poraslo gotovo 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istodobno, domaći su telekom operatori zabilježili pad broja korisnika fiksnih mreža, pa je tako drugo tromjesečje ove godine završilo sa 1,1 milijun ili oko dva posto manje nego lani broja korisnika javno dostupne telefonske usluge u fiksnim mrežama.

U mobilnim mrežama je bilo pak za tri posto više nego u lanjskom drugom tromjesečju korisnika telefonskih usluga u mobilnim mrežama ili njih 4,7 milijuna, od kojih su većina ili 3,8 milijuna privatnih, što je porast od 2,6 posto.

Podaci Hakoma pokazuju i da je u drugom tromjesečju ove godine u mobilnim mrežama poslano nešto više od 205 milijuna SMS poruka, ali je to za 11 posto manje nego u isto lanjsko vrijeme.

Priključaka širokopojasnog pristupa internetu bilo je ukupno, u svim mrežama, 6,8 milijuna ili 4,1 posto više nego lani, a isti postotak rasta je i s tim priključcima u mobilnim mrežama, na 5,6 milijuna krajem drugog tromjesečja ove godine. U fiksnim mrežama tih je priključaka bilo nešto više od 1,1 milijun ili 4 posto više.

19. rujan 2024 16:29