Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nenad Bakić prodao dodatni paket dionica Varteksa

16. Svibanj 2023.

Udio Nenada Bakića u Varteksu pao je ispod pet posto nakon što je veći dio njegovih dionica kupio zagrepčanin Antonio Popić koji do sada nije bio u vlasničkoj strukturi varaždinske tekstilne kompanije. Popić sada ima 10,67 posto udjela u Varteksu, dok je Bakić zadržao još 3,8 posto. Obojica imaju isto toliko i glasačkih prava.

Prije prodaje Bakić je imao 14,47 posto dionica Varteksa, a s Popićem je sklopio ugovor o prijenosu dionica 8. svibnja, navodi se u obavijesti sa Zagrebačke burze. Popić je, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, imao tvrtku Popić usluge osnovanu 2013. koja je otišla u stečaj 2016., a kako navodi Poslovni dnevnik, riječ je o mladom poduzetniku (32) porijeklom iz Imotskog koji je radio na poslovima izvoza u Zvijezdi od 2014. do 2017. Nakon toga se s Mateom Šarićem, sinom vlasnika Europa Tradea,  uključio u distribuciju roba po hrvatskim trgovačkim lancima, nabavljenu na stranim tržištima. Vlasnik je, piše dalje Poslovni,  ‘više ugostiteljskih objekata uključujući i apartmane te vile s bazenom za luksuzni najam. Usto, investira u stanogradnju, a u Upravi je dvije zagrebačke tvrtke Taunus tradeu i West Techu‘.

Prodaja dionica Varteksa nastavak je, očito, polaganog izlaska Bakića iz njegove vlasničke strukture te ulaska u nju manje poznatih poduzetnika u Hrvatskoj. Prije nešto više od mjesec dana kao dotad najveći pojedinačni dioničar s udjelom od 39,38 posto u glasačkim pravima, Bakić je prodao veliki paket dubrovčaninu Marku Vučijeviću, vlasniku tvrtke Global Consulting & Intelligence sa sjedištem u Zagrebu. Vučijević je tada postao vlasnikom 24,91 posto udjela u Varteksu, dok je Bakiću ostalo nešto 14,47 posto te isto toliko glasačkih prava.

Kao ni Popić, ni Vučijević dosad nije imao niti jedne dionice Varteksa, što znači da ostaje ispod praga od 25 posto udjela koji bi značio obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje kompanije.

Među većim dioničarima Varteksa je i Stjepan Čajić, samozatajni hercegovački IT poduzetnik koji drži 14,4 posto dionica te Mira Čajić s 9,95 posto dionica Varteksa. Čajić je prve dionice Varteksa stekao prije dvije godine.

22. travanj 2024 06:17