Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Njemački izvoznici pesimistični, očekuju pad izvoza

26. Kolovoz 2022.

Očekivanja njemačkih izvoznika pogoršana su u kolovozu treći mjesec zaredom zbog visokih cijena plina i slabosti svjetskog gospodarstva, pokazalo je u petak istraživanje instituta ifo.

Indeks očekivanja izvoznika pao je u kolovozu za 2,3 boda u odnosu na srpanj, na minus 2,7 bodova.

Većina sektora očekuje pad izvoza, a pesimizam je posebno izražen u kemijskoj industriji čija su se očekivanja spustila na najnižu razinu od početka pandemije u travnju 2020. godine. Pesmistični su i tiskari, s najslabijim očekivanjima otkada je ifo počeo objavljivati izvješća.

Izvoznici zbog naglog povećanja uvoznih i proizvođačkih cijena gomilaju troškove koji se mjere u milijardama, a ne mogu ih u potpunosti prenijeti na inozemne kupce, objašnjava voditelj vanjske trgovine pri Industrijskoj i gospodarskoj komori (DIHK) Volker Treier.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine taj je teret za njemačku vanjsku trgovinu dosegnuo 70 milijardi eura, navodi Treier.

Iznimka su u istraživanju ifo-a proizvođači vozila i njihovi dobavljači koji očekuju značajan rast izvoza, a poboljšanje očekuje i industrija odjeće i opreme za obradu podataka.

Voditelj istraživanja Ifo-a Klaus Wohlrabe rekao je u četvrtak Reutersu da je u kolovozu 62 posto kompanija istaknulo probleme s nabavom, najmanje u posljednjih godinu dana.

Vrijednost njemačkog izvoza porasla je u lipnju za 4,5 posto i dosegnula rekordnu razinu, iako ekonomisti upozoravaju da veći dio tog povećanja vjerojatno odražava skok cijena.

06. prosinac 2022 07:39