Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Novom akvizicijom Futura Partners ušao u zdravstveni sektor

24. Studeni 2022.
Filip Jelić i Ognjen Bagatinfoto Domagoj Kunic

Nedavno osnovana tvrtka Futura Partners, koja je ljetos provela svoje prvo preuzimanje, sada je preuzela tvrtku jednog od svojih suvlasnika – Bagatin Medical Groupu. Bagatin Medical Groupa do sad je bila u vlasništvu Ognjena Bagatina i Bojana Pintarića koji su, od 2019. godine kada je tvrtka osnovama, dijelili i direktorske uloge.

Bagatin je ove godine u rujnu postao suvlasnikom Futura Parnersa – tri mjeseca nakon njezinog osnivanja. Inače, uz Bagatina, iza Futura Partnersa stoje mnogima poznata imena – Saša Cvetojević, Luka Abrus Fijačko, Berislav Horvat, Josip Konjevod, tvrtka Fidestum Filipa Jelića, Ivan Gabrić i Zlatko Knezović.

– Ognjen Bagatin je u zdravstvu ostvario niz odličnih rezultata. Želimo njegovo znanje i iskustvo spojiti s kapitalom, znanjem i iskustvom naših partnera kako bismo preuzetu tvrtku što bolje razvili u korist njezinih vlasnika, djelatnika i korisnika njezinih usluga. Na čelu svake preuzete tvrtke želimo imati lidera koji dobro razumije ekonomiju, ali i specifičnosti industrije kojoj ta tvrtka pripada. Zato nam je Ognjen izvrsno rješenje za menadžment u zdravstvu – odgovorio nam je Filip Jelić, partner u tvrtki Futura Partners, na pitanje kako to da je Futura Partners preuzeo tvrtku jednog od svojih suvlasnika.

Tvrtka je 2020. godine ostvarila prihode od 325.400 kuna, dok su prošle godine prihodi porasli na 368.600 kuna. Također, u njezinom sastavu su Poliklinika Sinteza, Poliklinika Fides i internetska trgovina za dermokozmetiku Bagatin Beauty, a iako je Bagatin u cijelosti prodao tvrtku Bagatin Medical Group, sada kao partner i direktor u Futuri Partners nastavlja voditi poliklinike i internetsku trgovinu.

– Drago mi je da ću moći nastaviti voditi ovaj sjajan tim liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja te djelatnike u pratećim odjelima. Akvizicija nam je svojevrsna potvrda kvalitete i poticaj da iskoristimo potencijale kojima raspolažemo. Ona će nam omogućiti daljnji razvoj, posebice unaprjeđivanje tehnologije, edukaciju djelatnika te novo podizanje kvalitete usluga za naše pacijente i klijente. Iza Sinteze je veliko iskustvo stečeno u 15 godina rada, a uz grane medicine u kojima smo već dobro poznati, sada dodatno razvijamo ginekologiju, dermatologiju i kozmetologiju. Fides u Splitu jedna je od rijetkih neurorobotskih poliklinika u regiji. Ona nam na najbolji način daje uvid u budućnost medicine. Na kvalitetu liječenja i rehabilitacije utjecat će sinergija stručnosti liječnika i visokosofisticirane tehnologije – objasnio je Bagatin.

Ulazak u zdravstveni sektor

– Vidimo prilike u rastu potražnje za uslugama privatnog zdravstva na domaćem tržištu te razvoja Hrvatske kao odredišta za zdravstveni turizam. Ova nam je akvizicija polazišna točka za razvoj jedne nove medicinske grupacije u regiji – istaknuo je Jelić te dodao da pored potencijala koje privatno zdravstvo ima, ono je investitorima atraktivno zbog svoje otpornosti. Unatoč izazovima koje donosi nova gospodarska kriza, potreba klijenata za zdravstvenim uslugama ostaje postojana.

Inače, Futura Partners je ovo ljeto preuzeo tvrtku za uređenje luksuznih interijera Sinago. Ta je akvizicija bila posebno značajna jer je bila prvo ulaganje tvrtke koja je osnovana u lipnju ove godine te je, izgleda, tek počela sa svojim akvizicijama.

Kako je Saša Cvetojević je u nedavnom intervjuu za Lider istaknuo da je Futura Partners osnovana ciljem ulaganja u različite tvrtke i industrije, ne čudi što je s novim preuzimanje tvrtka ušla u zdravstveni sektor. Cvetojević je tada istaknuo i je da je akvizicija Sinaga bila tek prva u nizu.

– Prvi na redu je ulazak u sektor privatnog zdravstva, odnosno medicinskih usluga. U tom području vidimo veliki potencijal, a neki od partnera u njemu imaju veliko iskustvo. Tvrtka će rasti organski i pomoću daljnjih akvizicija – istaknuo je Cvetojević u intervjuu prije dva mjeseca.

Uz dovršetak druge akvizicije, kako navode iz Futura Partnersa, tvrtka je trenutačno posvećena upravljanju preuzetih tvrtki, odnosno povećanju njihovih prihoda. Pritom nastavlja promatrati male i srednje tvrtke u Hrvatskoj, posebice one proizvodne te one u privatnom zdravstvu kojima je potreban transfer vlasništva i upravljanja. Taj je transfer nužan tvrtkama koje su osnivane 90-ih godina prošlog stoljeća, ali i onim mlađima čiji su vlasnici svjesni da poslovanje tvrtke samostalno ne mogu podići na višu razinu.

– U fokusu nam je segment malog i srednjeg poduzetništva gdje mi kao grupa investitora možemo znanjem, iskustvom i kapitalom razvijati i graditi biznise. U tvrtki Futura Partners okupili smo partnere iz različitih djelatnosti kako bismo što bolje mogli razumjeli različita područja. Svim tvrtkama za koje smo zainteresirani, zajedničko je da uz naš doprinos imaju velik potencijal rasta. Vjerujemo kako ćemo to uskoro moći pokazati na primjerima Sinaga i Poliklinike Sinteza. Istodobno u našu tvrtku Futura Partners očekujemo ulazak još nekih partnera. Vjerujemo kako će se naši zajednički rezultati pozitivno odraziti na širu zajednicu – kazao je Jelić za Lider.

19. travanj 2024 07:57